Peștera cu Oase, una dintre cele mai misterioase și interesante experiențe din România

Peștera cu Oase, una dintre cele mai misterioase și interesante experiențe din România

Peștera cu Oase se află într-un peisaj divin din Maramureș și este fără doar și poate una dintre cele mai interesante dovezi ale vieții preistorice. Este locul unde au fost făcute descoperiri remarcabile. De aici au fost aduse la suprafață oase care atestă locuirea sa de către oamenii primitivi, dar și ale unui animal considerat legendar: ursul de cavernă (Ursus Spelaeus). Se spune că în Peștera cu Oase au fost găsite rămășițele celui mai vechi om din Europa.

La nici 3 zile de la alegeri, Tudorică de la Păuleşti a dat startul ilegalităților! Mită pentru USR-iştii care îl ajută să formeze majoritatea în Consiliul Local

Casa lui Pintea

În satul Poiana Botizii, Peștera cu Oase se întinde pe versantul unei văi pitorești. Astăzi este o arie protejată de importanță națională, fiind declarată monument al naturii și rezervație naturală de tip speologic.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Peștera, care impresionează prin diversitatea formațiunilor și prin bogăția sa speologică, se află într-un cadru natural spectaculos, iar drumul nu este nici lung și nici greu, odată ce ai intrat în satul Poiana Botizii.

Marele eşec numit Bogdan Nica: O campanie dezastruoasă care a costat PNL Primăria Ploieşti

Peștera se află la altitudinea de 285 m, are o dezvoltare de 40 metri și o singură intrare.

Peştera cu Oase a fost cunoscută localnicilor încă de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Ei o numeau „Peştera Casa Pintii” sau „Peştera lui Pintea Viteazul”. Legenda spune că în peşteră s-au ascuns haiducii lui Pintea Viteazul (1670-1703).

După un drum de dificultate medie, dar în răcoarea pădurii, se ajunge la singura intrare în Peșteră.

Încă de la primii pași dai de mister. În peșteră, apa a săpat piatra în așa fel încat a făcut forme de poți jura ca sunt schelete umane.

Oasele unui animal dispărut și ale oamenilor preistorici

Primele cercetări ale cavernei s-au făcut în anul 1862 când geologul austriac Franz Posepny a descoperit aici fosilele Ursului de Caverna (Ursus Spaeleus), care a trăit în peşteră în perioada glaciară, dar și ale unor ierbivore.

Locul, denumit ulterior Peştera cu Oase a făcut subiectul primei lucrări de speologie referitoare la o peşteră din judeţul Maramureş.

„Am amintiri de-atunci care mi-au marcat existența. Principalul scop a fost explorarea și recartarea Peșterii cu Oase. Ea se află la intrarea în localitate, pe malul stâng al văii, spre Vârful Pietrei Pintii”, spune Alec Portase, membru simpatizant al clubului, un jurnalist pensionar acum.

„Descoperirile arheologice arată că peștera a fost locuită și de oameni primitivi. Peștera are o dezvoltare de 40 de metri, o săritoare, denivelare de 7,7 metri, galerii, una înaltă de 6 metri, o ultimă sală lungă de 5 metri și înaltă de 1,5 metri. Pereții sunt cu funingine, evident, de la foc”, mai arată el, potrivit Adevărul.

Încrustată în peisajul fermecător al Maramureșului, Peștera cu Oase din satul Poiana Botizii reprezintă una dintre cele mai interesante destinații pentru cei pasionați de natură și istorie.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191