Ploieștiul a ieșit din A.D.I Deșeuri și A.D.I Mobilitate. Detalii exclusive despre ce se va întâmpla cu salubritatea în municipiu

Ploieștiul a ieșit din A.D.I Deșeuri și A.D.I Mobilitate. Detalii exclusive despre ce se va întâmpla cu salubritatea în municipiu

Ploieștiul a făcut un pas major spre reorganizare și independență administrativă, după ce Consiliul Local a votat ieșirea municipiului din Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Deșeuri și Mobilitate.

Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”

Consilierii PSD Ploiești au votat „pentru” ieșirea din ambele entități.

Consiliul Judetean investeste 28 milioane de euro in centrale fotovoltaice care vor asigura autonomia energetica a localitatilor din judet

„Astăzi, Ploieștiul a ieșit din ADI Deșeuri, structura care a ținut orașul ostatic aproape un deceniu. Un deceniu de mizerie și gunoaie. Drumul spre normalitate va fi lung, nu va fi ușor, dar independența Ploieștiului de a avea control pe calitatea serviciilor de salubritate era singura premisă de la care puteam porni. Și a fost și o promisiune de campanie,” a declarat primarul Polițeanu.

Victor Ponta promite grațierea lui Călin Georgescu dacă ajunge președinte: ‘Da, pe toți care au dosare politice’

El a adăugat că ieșirea din ADI Mobilitate reprezintă un nou început pentru dezvoltarea transportului public metropolitan.

Administratorul public al Ploieștiului, Sorin Dumitrașcu, a explicat pașii care urmează după ieșirea din ADI Deșeuri.

„Având în vedere că ADI nu și-a îndeplinit obiectivele, nu avem de ce plăti penalități. O să cerem noi, în schimb, bunurile de retur – mașini, utilaje, etc., și patrimoniul. Este posibil să fie un proces, dar la fel de posibil este ca alte localități să urmeze exemplul nostru și să se retragă,” a declarat Dumitrașcu în exclusivitate pentru Phonline.ro.

Acesta a precizat că următorul pas va fi notificarea președintelui ADI, Cristian Ganea, și aprobarea deciziei în Adunarea Generală a asociației, deși aceasta are probleme de funcționare din cauza lipsei de semnături pentru modificările recente ale statutului.

Între timp, Primăria Ploiești pregătește o soluție rapidă pentru salubritate:

„Ne vom găsi rapid un operator de salubritate, fie prin încredințare directă pe termen scurt (6-12 luni), fie prin licitație publică. ADI Deșeuri ne-a confirmat deja că nu poate asigura acest lucru și riscam să rămânem fără contract de salubritate din 16 ianuarie 2025.”, a mai spus Dumitrașcu.

Ieșirea din ADI Mobilitate deschide calea pentru o reorganizare completă a transportului public între Ploiești și localitățile din jur. Primarul Polițeanu a anunțat crearea unei structuri mai eficiente, care va începe să funcționeze în câteva luni, în colaborare cu Ariceștii Rahtivani, dar și cu alte localități interesate, precum Blejoi și Păulești.

„Motivul pentru care nu putem, în acest moment, să oferim dintr-o dată servicii pentru întreaga zonă metropolitană este lipsa materialului rulant. Totuși, intenția este de a extinde aria de acoperire în următorii ani,” a declarat edilul.

Primăria a început deja procedurile pentru achiziționarea a 20 de autobuze electrice, care vor fi livrate în primăvara anului 2025. „Aceste autobuze vor deservi atât traseele metropolitane, cât și transportul intern din Ploiești,” a adăugat Polițeanu.

O altă prioritate anunțată este modernizarea sistemului de termoficare al orașului. Primarul a subliniat că procedurile pentru achiziția unui grup de opt motoare în cogenerare, cu o putere de 40 MW, sunt deja în curs. „Nu va fi un proces simplu, dar este absolut necesar pentru viitorul sistemului de termoficare din Ploiești,” a spus acesta.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191