
Din respect față de istoria noastră, dar și din apreciere pentru ceea ce a însemnat una dintre cele mai vechi instituții din administrația românească, conducerea Instituției Prefectului Județul Prahova a început acțiunile dedicate anul acesta Zilei Instituției Prefectului prin depunerea de flori la mormintele a doi prefecți de seamă, din perioade cu provocări total diferite.
Mecanism condus și reprezentat de cei care s-au numit pe rând, cârmuitori, administratori și ulterior, prefecți ai județului, aceștia și-au dedicat activitatea pentru a sluji, așa cum se întâmplă și astăzi, cu devotament și abnegație interesele prahovenilor.
Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”
Astfel, de această dată au fost depuse flori și au fost ținute momente de reculegere în cimitirul Viișoara, acolo unde au fost evocați foștii prefecți, Generalul Teodor Teutu , respectiv Alexandru Dan Dragu.
Având în vedere demersul prefectului Virgiliu Daniel Nanu și a subprefectului Emil Drăgănescu de a pune în valoare frumoasa istorie a Prefecturii Prahova din perioada 1860- 1950 și făcând legătura cu acțiunea ce a avut loc în cimitirul Viișoara, vă vom reda câteva date despre Generalul Teutu, puse la dispoziție de colegul nostru Codruț Constantinescu – cel care s-a ocupat de realizarea albumului ”Istoria Prefecturii Prahova” ce urmează a fi lansat curând.
Generalul Teodor Teutu, prefect de Prahova in perioada 1931-1932 și a guvernului Iorga-Argetoianu. Acesta a absolvit Liceul Militar de la Iași și Școala de Ofițeri de infanteri de la București. In perioada 1907-1916 a comandat mai multe unități din Prahova (Batalionul 9 Vânători Ploiești, Regimentul 7 Prahova). In noiembrie 1916 ofensiva germană din Oltenia tăiase in două forțele române care susțineau rezistența. Trei grupuri au rămăs incercuite in Oltenia, cel principal apărând cu multă bravură linia frontului pe râul Cerna, în zona orașului Orsova. Teutu fusese trimis din această zonă cu trei batalioane să sprijine trupele române din zona Târgu-Jiu. Teutu și-a dat seama ca soarta bătăliei fusese defavorabilă românilor și că nemții rupseseră linia frontului. Cu toate acestea, a atacat o coloană de aprovizionare germană, făcând prizonieri și capturând 120 de căruțe cu muniție. Detașamentul lui nu avea mai mult de 2.000 de oameni.
Comandamentul german a trimis mai multe forte mobile (inclusiv o divizie de cavalerie) să-l anihileze pe Teutu și oamenii săi, care au reușit să se reunească cu restul forţelor Grupului de pe Cerna şi el in plină retragere spre est. Incercarea acestuia de a sparge incercuirea, după două săptămâni de lupte grele și retrageri pe jos, in condiții meteo vitrege (era sfârșit de noiembrie) spre râul Olt, a fost fără succes, vitejii militari români fiind nevoiți să se predea germanilor, care au apreciat totuși curajul lor deosebit.
Teodor Teutu a ajuns în captivitatea germană. El şi-a scris amintirile despre Campania de la Cerna intr-un „Carnet de Câmp cuprinzând aprecieri și note zilnice in slujba adevărului istoric asupra luptelor de la Cerna 14 august- 23 noiembrie 1916”. Numirea lui Teutu a fost salutată de o parte a presei locale. Intr-unul din ele se scria „De la prima știre ce ne-a fost transmisă despre formarea noului guvern in frunte cu marele savant dl Neculae Iorga am fost incredințați in convingerea noastră de persoana cea mai indicată de a veniîîn fruntea judeţului nostru va fi d-1 General Tăutu (…) Cunoaștem pe dl. General in activitatea militară. Am luptat alături de d-sa in același Regiment trecând impreună pentru prima oară Carpații cu ocazia războiului pentru intregirea neamului. Faptele de la Cerna l-au trecut in cartea nepieritoare a eroilor neamului romanesc.
In calitate de prefect il regăsim pe generalul Teutu prezidând o conferință administrativă a plășii Sinaia, in localul școlii primare Carmen Sylva din Sinaia, in iulie 1931, la care fusese reunită elita comunelor plasei (medici, preoți, primari, învățători, notari, șefi de post, secretari etc.) Teutu a cerut autorităților locale „o deplină armonie și intelegere pentru a putea gospodări comunele cinstit, lăsând la o parte luptele politice care ii despart”. El dorea inflorirea satelor şi ii incuraja pe învățători să organizeze șezători culturale dar şi alte conferințe cu tematici diverse și de asemenea incuraja portul național și datinile „cari au inceput să fie părăsite”, promițând premierea celor care se implicau in aceste două domenii. Luau apoi cuvântul reprezentanți ai autorităților locale, care expuneau greutățile pe care le intâmpinau iar conferința se termina tot cu o cuvântare a lui prefectului Teutu.
Despre domnul Alexandru Dan Dragu reamintim că a fost numit în funcția de prefect la data de 2 mai 2000 prin HG.353/ 02.05.2023, în perioada guvernării Isărescu . Acesta a fost eliberat din funcție după 8 luni și 13 zile, la schimbarea Guvernului de la acea vreme. Acesta s-a stins din viață în anul 2014,.