Prima cerință pentru intrarea României în OCDE: privatizarea spitalelor

Prima cerință pentru intrarea României în OCDE: privatizarea spitalelor

Parteneriatele public-privat și guvernanța corporativă sunt unele dintre condițiile aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Pentru început, experții OCDE se vor concentra pe un proiect-pilot de parteneriat public privat în construcția unui spital regional. Practic, acest tip de parteneriat, cât și guvernanța corporativă înseamnă privatizarea managementului companiilor și instituțiilor de stat, urmărindu-se doar maximizarea profiturilor.

VIDEO/ Ciucă se distanțează de Iulian Dumitrescu, cercetat pentru corupție: „Instituțiile statului să-şi facă treaba!”

De-a lungul timpului, s-a încercat negarea faptului că parteneriatul public-privat este echivalent cu o privatizare, cu consecințe dramatice, în special în sănătate. Chiar și Ordonanța de Urgență 39/2018 prevede că, prin contractul de parteneriat public-privat, partenerul public va putea transmite sau constitui, în favoarea societății de proiect, dreptul de a colecta și utiliza pentru derularea proiectului tarife de la beneficiarii bunului/bunurilor sau serviciului public ce formează obiectul contractului de parteneriat public-privat.

Iulian Dumitrescu are INTERZIS la Consiliul Judetean: Procurorii DNA i-au dat inca 60 de zile de control judiciar

Autoritățile încearcă să inducă ideea că, într-un astfel de parteneriat, compania privată doar ar suporta costurile investiției, urmând să recupereze banii de la stat, în decursul anilor. Parteneriatul nu echivalează însă cu un împrumut la bancă, ci cu o deținere de către finanțator a unei bune părți din obiectivul construit. Ministerul Finanțelor anunță, într-un proiect de hotărâre de guvern, că trebuie să plătească experții de la OCDE să ne învețe cum să facem parteneriate de tip public-privat, aceasta fiind una dintre condițiile aderării României la OCDE. Pentru început, fiindcă Sănătatea este considerată foarte importantă pentru OCDE, se va constitui un parteneriat public privat pentru construirea unui spital. Deși Ministerul Finanțelor susține că tot mai multe autorități locale din România au inițiat documentații tehnico-economice pentru unități spitalicești în regim de parteneriat public privat, singurul de acest fel a fost solicitat anul trecut de primarul Brașovului, Allen Coliban, pentru un spital regional care să deservească Brașov, Covasna și Harghita.

Dispreț total/ Consiliul Județean Prahova şi-a bătut joc de ploieşteni în ultimii ani. De ce nu s-au asfaltat străzile: CJ a alocat Ploieştiului 100.000 lei, în bătaie de joc, in 2023

Eficiență economică

În contextul aderării României la principiile OCDE și al procesului de evaluare, unul din instrumentele juridice ale acestei organizații în evaluarea statului român este Recomandarea Consiliului privind principiile guvernanței publice în cadrul parteneriatelor public-private (PPP). Alinierea statului român la principiile pentru Guvernarea publică a parteneriatelor public-privat, presupune din partea României, asigurarea unui cadru legal și instituțional clar, previzibil, legitim susținut de autoritățile competente bine pregătite, care să asigure realizarea selecției parteneriatelor public-private pe principii de eficiență economică (Value for Money), asigurarea integrității procesului de achiziție, și utilizarea procesului bugetar în mod transparent pentru minimalizarea riscurilor fiscale asociate unor astfel de proiecte, susține Ministerul Finanțelor. În baza OUG nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat, România nu are până în prezent niciun proiect PPP inițiat sau atribuit, arată ministerul. În acest sens, OCDE propune organizarea a două ateliere de lucru tehnice pentru a împărtăși din practicile țărilor membre ale OCDE, pentru a analiza accesibilitatea, evaluarea fezabilității PPP, raportul calitate-preț, alocarea riscurilor, precum și independența în procesul decizional.

Parteneriat public privat, dar mai mult privat

Primul parteneriat public privat în Sănătate s-a derulat deja prin 2016, când, prin Ministerul Sănătăţii și Divizia de Investiții a Băncii Mondiale, s-a acordat o concesiune în vederea înfiinţării unei clinici private la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Polizu. În schimbul unei redevențe anuale plătită statului, în maternitatea Polizu a fost înființată o clinică privată. Potrivit Ministerului Sănătății, pacienţii vor putea opta astfel pentru tratament în clinica privată şi îşi vor putea alege doctorul, iar clinica privată îşi va stabili propriile onorarii, care vor trebui afişate în mod public la sediul clinicii.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191