Proprietara terenului retrocedat din parcul IOR are 88 de ani şi locuieşte într-o garsonieră. Avocatul ei, după amenda istorică primită: „Dânsa şi Mark Zuckerberg…”

Proprietara terenului retrocedat din parcul IOR are 88 de ani şi locuieşte într-o garsonieră. Avocatul ei, după amenda istorică primită: „Dânsa şi Mark Zuckerberg…”

După 18 ani de procese în instanţă, proteste şi sancţiuni, scandalul legat de parcul IOR continuă. Pe de metri pătraţi din zona retrocedată au dispărut copacii şi iarba iar terenul este acum nivelat. Primăria Capitalei a dat o amendă-record proprietarului: 35 de milioane de euro.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Cine e proprietara terenului retrocedat din IOR. Are 88 de ani şi stă la garsonieră

Autorităţile spun că pomii au fost smulşi din rădăcină de o firmă privată care vrea să construiască un parc de distracţii, fără autorizaţii. „Este vorba de reducerea suprafeţelor de spaţiu verde. Am avut de-a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică”, a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Proprietarul terenului este o femeie de 88 de ani care locuieşte într-o garsonieră din sectorul 3. Avocatul care o reprezintă nu a vrut să spună dacă va contesta sau nu amenda. „Dânsa şi Mark Zuckerberg ce primesc amenzi de milioane. Nu am niciun punct de vedere. Eu nu am mandat să comentez nimic”, spune avocatul proprietarei terenului retrocedat.

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

„În momentul în care litigiul se termină şi ceea ce vrem noi, contestaţia să fie respinsă, această sumă poate să fie executată de municipalitate”, a precizat Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Un astfel de proces poate dura mai bine de un an. Între timp, poliţiştii puşi să păzească zona nu reuşesc să îi prindă pe cei care defrişează şi dau foc copacilor.

„Suprafaţa fiind foarte mare, există riscul în continuare să îi pierdem pe acesti făptaşi”, spune Eduard Stroe, director Poliţia locală Bucureşti. „A ars ultima dată noaptea, pe la 11 şi ceva, pe acolo, în spatele bisericii. Mi-a fost tare teamă să nu ardă si biserica”, povesteşte un bucureştean.

Povestea terenului retrocedat din parcul IOR

Povestea terenului începe în 1921 când zona era agricolă şi era deţinută de un privat. În 1945 a fost expropriat şi terenul a rămas la stat până după 1989. În 2005 terenul a fost retrocedat în baza legii 10 din 2001. Autorităţile locale susţin retrocedarea a fost ilegală şi cer anularea în instanţă.

Astăzi, primarul de sector şi edialul Capitalei au avut alte lucruri de împărţit. 

Primăria de sector a pierdut deja procesul pentru terenul retrocedat din IOR. Acum, îşi încearcă norocul şi Prefectul Capitalei. „Considerăm că există motive clare de nelegalitate”, susţine Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei.

Dacă nu va funcţiona, autorităţile mai au o singură variantă. „Ultima soluţie ar putea să rămână aici exproprierea pe motiv de interes public. Adică Primăria Capitalei să ceară de la proprietara în vârstă de 88 de ani cele 12 hectare retrocedate în 2005 în schimbul unei sume de bani”, transmite Andreea Milea, reporter Observator.

De-a lungul timpului, locuitorii din zonă au protestat pentru recuperarea zonei retrocedate şi pentru transformarea ei în parc public. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191