Protest spontan la Ministerul Finanţelor și în agențiile din țară. Funcționarii se opun eliminării posturilor și reducerii de venituri

Protest spontan la Ministerul Finanţelor și în agențiile din țară. Funcționarii se opun eliminării posturilor și reducerii de venituri

Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem. Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, afirmă că protestul este „negestionabil de către sindicate la ora actuală”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat, întrebat cum priveşte protestul de joi al angajaţilor Ministerului Finanţelor, că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune. Sindicaliştii anunţă că protestul s-a extins la unităţi fiscale din ţară, iar în 22 august este programată o grevă de avertisment. După ce inițial Marcel Boloș nu a fost disponibil, iar fostul șef ANAF Lucian Heiuș a venit să vorbească cu angajații, între timp, ministrul Finanțelor s-a întâlnit cu funcționarii din instituție și discută cu ei.

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Bugetarii, revoltați: net sunt bani puțini pentru un inspector care se ceartă cu un avocat care are

ACTUALIZARE 18:09 Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a anunţat că de persoane protestează joi, la nivel naţional, nemulţumite de măsurile cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare şi a precizat că acestea afectează de angajaţi din acest sistem. Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri. Acesta a spus că dacă guvernul merge mai departe cu reforma din administrație discutată în Coaliție, se vor închide agenții fiscale din țară iar unii contribuabili vor trebui să parcurgă distanțe foarte mari pentru a-și plăti taxele. De asemenea, Marica a reclamat lipsa de personal pregătit din sistem și faptul că măsurile Executivului ar descuraja și mai mult performanța în administrație, tăind sau plafonând veniturile. „Politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări în condiţiile în care ei fac Codul Fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem o anumită legislaţie”, a mai precizat acesta. El a criticat şi propunerea guvernanţilor de a muta angajaţii de la o instituţie la alta: „Îl iei pe unul de la primărie şi îl pui la vamă. Să fim serioşi”.

Ioana Neagu, umilita public de liberali acum 4 ani, s-a inscris in PNL inaintea alegerilor

Boloș: Nu înţeleg îngrijorarea, proiectul nu e în transparenţă. Deciziile se iau în Coaliție

ACTUALIZARE 17:32 Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a discutat, joi, la sediul instituţiei, cu angajaţii care protestează spontan în interiorul clădirii nemulţumiţi de măsurile fiscale avute în vedere de Guvern, şi le-a transmis că poate prelua mesajele şi doleanţele pe care le au şi să le transmită mai departe în coaliţia de guvernare. Liberalul a punctat faptul că acest proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale este încă în lucru, nici măcar nu a fost pus încă în transparenţă decizională.

Primarul PNL „Tudorică”, de la Păuleşti, şi-a pus ginerele candidat la Primăria Blejoi, tot din partea PNL

„Nu înţeleg această îngrijorare pentru un proiect care încă este în lucru, nu este nici măcar pus în dezbatere publică. Deciziile se iau în cadrul coaliţiei de guvernare. Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac. Repet, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare. Ce pot să fac pentru dumneavoastră, înţelegând situaţia în ansamblul ei pentru ceea ce înseamnă partea de venituri, este să preiau mesajele dumneavoastră şi să le prezint în coaliţia de guvernare. Nu înţeleg această îngrijorare, în condiţiile în care acest proiect nu a fost pus în transparenţă decizională”, a declarat, joi, Marcel Boloş, conform

Acesta le-a mai transmis angajaţilor Ministerului de Finanţe că reprezintă una dintre cele mai importante instituţii ale statului român.

„Sunteţi una dintre cele mai importante instituţii ale statului român. Vă rog să îi întrebaţi pe cei care au fost la acea întâlnire, eu sunt cel care am pledat pentru ca acest Minister să îşi recapete rolul pe care îl are în statul român”, a completat Boloş.

Ministrul Finanţelor a adăugat că el a fost cel care a făcut demersurile astfel încât în noua lege a salarizării angajaţii MFP să fie încadraţi într-o categorie ocupaţională distinctă.

„Nu mă puteţi acuza pe mine că nu am fost alături de dumneavoastră, atâta vreme cât eu am cerut sindicatului ca împreună să facem demersurile legale să aveţi familie ocupaţională distinctă în legea salarizării în care salariile să crească substanţial”, a mai precizat Marcel Boloş.

ACTUALIZARE 16:30 Blocul Naţional Sindical informează că protestele spontane se extind şi la alte unităţi fiscale din ţară. 

S-au alăturat manifestării Trezoreria Râmnicu-Vâlcea, dar şi mai multe unităţi fiscale din ţară – Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinţi. 

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală “Solidaritatea”, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, aun mai transmis sindicaliştii. 

Aceştia precizează că protestul de joi este spontan, aşadar nu există un calendar al acestuia, transmite

„Este un protest spontan, început la Ministerul Finanțelor. Oamenii sunt foarte nemulțumiti. Aveam de gând să ieșim și noi la protest pe 22, oamenii nu au mai avut răbdare și au ieșit în stradă. Am anunțat premierul, i-am anunțat pe toți că sunt șanse să fie proteste spontane, pentru că vor să desființeze funcții. Și nu e o reformă. De exemplu, credeți că de acolo de la Sulina, oamenii vor lua trenul până la Tulcea să își plătească taxele? Noi trebuie să le asigurăm acolo un birou. Omorâm și contributabilii, și firmele, și pe toată lumea. Oamenii sunt foarte nemulțumiți de aceste decizii luate în ani de zile. S-au acumulat foarte multe frustrări, mai ales în zona Ministerului Finanțelor. Nimeni nu a făcut ceea ce trebuie,” a declarat, pentru Digi24, Vasile Marica, președintele Sindicatului Funcționarilor Publici.

Liderul sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea, afirmă că este posibil ca protestul să se extindă şi în teritoriu. „Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem. Sunt probleme nerezolvate de ani de zile. Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat, pentru , preşedintele sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea.

El a precizat că la protest participă, deocamdată, doar angajaţi ai Ministerului de Finanţe, însă nu este exclus ca acţiunile de protest să se extindă şi la structurile din teritoriu ale Ministerului Finanţelor Publice. ”Nu ştim ce va fi. Probabil că de mâine acţiuni similare vor fi şi în teritoriu”, a precizat Negoiţă Voinea.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș și premierul Marcel Ciolacu au făcut publice săptămâna trecutăinformații din proiectul de OUG, care prevede desființarea posturilor vacante din administrație, scăderea numărului de șefi, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri brute peste de lei lunar și alte reduceri de costuri.

Comunicatul sindicatului Sed Lex:

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste lei– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste lei– Anularea posturilor vacante– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generalaUltima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191