Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Oficialul spune că Hamas ar renunța la arme și s-ar transforma într-un partid politic dacă ar fi înființat un stat palestinian independent, pe baza granițelor anterioare anului 1967.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Khalil al-Hayya, într-un interviu acordat, miercuri, a menționat acest lucru în contextul în care discuțiile pentru un armistițiu sunt în impas de luni de zile. Propunerea ca Hamas să se dezarmeze pare a fi o concesie semnificativă din partea grupului militant, angajat oficial în distrugerea Israelului.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Totuși, este puțin probabil ca Israelul să considere un astfel de scenariu plauzibil. Israelul a jurat să înfrângă Hamas după atacurile mortale din 7 octombrie, care au declanșat războiul, iar conducerea actuală a Israelului se opune ferm creării unui stat palestinian pe teritoriile pe care Israelul le-a capturat în războiul din Orientul Mijlociu din 1967.

Al-Hayya a declarat că Hamas dorește să se alăture Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de fracțiunea rivală Fatah, pentru a forma un guvern unitar pentru Gaza și Cisiordania. El a afirmat că Hamas ar accepta „un stat palestinian complet suveran în Cisiordania și Fâșia Gaza și întoarcerea refugiaților palestinieni în conformitate cu rezoluțiile internaționale”, de-a lungul frontierelor Israelului anterioare anului 1967.

În cazul în care aceasta se va întâmpla, a spus el, aripa militară a grupului se va dizolva.

Toate experiențele popoarelor care s-au luptat împotriva ocupanților, când au devenit independente și și-au obținut drepturile și statul lor, ce au făcut aceste forțe? S-au transformat în partide politice, iar forțele lor de luptă au devenit armata națională”, a declarat el.

De-a lungul anilor, Hamas a moderat uneori poziția sa publică în ceea ce privește posibilitatea unui stat palestinian alături de Israel. Cu toate acestea, programul său politic încă „respinge orice alternativă la eliberarea completă a Palestinei, de la râu până la mare” — referindu-se la zona care se întinde de la Râul Iordan până la Marea Mediterană, ce include teritorii care acum fac parte din Israel.

Al-Hayya nu a specificat dacă acceptarea aparentă a unei soluții de către două state ar însemna un sfârșit al conflictului palestinian cu Israelul sau un pas intermediar către obiectivul declarat al grupului de a distruge Israelul.

Articol recomandat de

Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191