Răzbunare pentru Schengen. A fost propusă eliminarea frontierei dintre Bulgaria și România

Răzbunare pentru Schengen. A fost propusă eliminarea frontierei dintre Bulgaria și România

Un europarlamentar a propus elimimarea controlului la frontiera dintre Bulgaria și România, dacă cele două state nu vor fi acceptate în Schengen până la Crăciun.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

Acestă variantă a fost pusă pe masă de către eurodeputatul bulgar Andrey Novakov (PPE), în timp ce Austria, care a blocat drumul celor două țări spre zona fără frontiere a UE, insistă pe poziția sa.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

În decembrie, Austria și Olanda au blocat intrarea Bulgariei în zona de călătorie fără vize, în timp ce România a fost oprită doar de Austria.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

Evident, decizia a declanșat controverse în cercurile diplomatice despre o posibilă „decuplare” a României de cazurile Bulgariei, pe care Olanda o susține, notează Euractiv.

„Pentru fiecare zi pierdută la frontieră, un camion pierde 200 de euro pentru proprietarul său. Mulți dintre șoferi renunță pentru că nu vor să stea la granițe. Sunt mii de încercări zilnice de a trece granița ilegal. Atunci când polițiștii corupți sunt prinși, ar trebui să știe că își vor pierde pensia și toate privilegiile”, a declarat, miercuri, Novakov la Nova TV.

Cu toate acestea, potrivit europarlamentarului bulgar, obstacolele în calea candidaturilor Bulgariei și României la Schengen nu mai sunt legate de vetourile olandezilor și austriecilor.

„Vor fi alegeri și cineva are nevoie de mesaje mai sexy, cum ar fi ‘îi vom opri ca să puteți dormi liniștiți’. Somnul liniștit în Austria nu depinde de faptul că suntem sau nu în Schengen, dimpotrivă”, a comentat Novakov.

Recent, la Atena, premierii Bulgariei și României, Nikolay Denkov și Marcel Ciolacu, s-au întâlnit pentru a pune la cale un plan comun pentru aderarea țărilor lor în spațiul Schengen.

Denkov a declarat că ridicarea controalelor la granița dintre Bulgaria și Grecia și dintre Bulgaria și România ar elibera resurse pentru o și mai bună protecție a frontierei externe a Uniunii Europene dintre Bulgaria și Turcia.

În plus, cozile de mașini la punctele de trecere a frontierei dintre statele membre ale UE vor dispărea, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de carbon.

Cei doi prim-miniștri și-au confirmat, de asemenea, interesul pentru construirea unui nou pod peste Dunăre, pentru lansarea unei linii de feribot între Ruse, în Bulgaria, și Giurgevo, în România, și pentru accelerarea lucrărilor la proiectul „Dunărea rapidă”.

În timpul unei dezbateri privind Schengen în Parlamentul European, luna trecută, el a declarat că cetățenii bulgari și români nu sunt cetățeni UE de rang inferior.

Totodată, un alt eurodeputat bulgar nu s-a ferit să critice Consiliul European pentru că a permis ca două țări să blocheze aderarea Bulgariei și României la grupul Schengen.

„Nu este corect și nimeni nu ar trebui să susțină acest lucru! (…) Este timpul ca acest Consiliu European să dea dovadă de maturitate politică și, în sfârșit, cele două țări, care sunt cel mai mare obstacol în calea aderării Bulgariei și României la Schengen, să dea undă verde”, a declarat Ilhan Kyuchyuk, copreședintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

Parlamentul European a acceptat rezoluția, subliniind că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în Schengen – deși deputații europeni regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022, care a respins aderarea „fără a prezenta nicio justificare legală legată de criteriile de aderare”.

Misiunea externă – cu participare austriacă și olandeză – însărcinată să examineze dacă Bulgaria a îndeplinit cerințele pentru a intra în spațiul Schengen își va prezenta rezultatele în septembrie.

Articol recomandat de

NEWS ALERT S-a tras la sorți! Cum arată grupele UEFA Champions League

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191