Când vine vorba de pomii fructiferi, este extrem de important cum îi plantezi. Unul dintre cei mai ușor de cultivat este piersicul. Există, însă câteva reguli clare care trebuie respectate. „Dacă ai un copac de dimensiuni standard, lasă-i puțin spațiu, la aproximativ 5-6 metri de vecinii săi”, a punctat o expertă în grădinărit.
Când este perioadă optimă pentru plantarea piersicului
Cea mai propice perioadă pentru plantarea piersicului este toamna, din luna septembrie până în noiembrie. Temperatura exterioară nu trebuie să fie sub 5 ℃, iar solul trebuie să fie ușor de lucrat, nici într-un caz înghețat. Plantarea pe perioada primăverii, din luna aprilie, este posibilă, dar nu recomandată. Din toamnă până iarna puietul are timp să își formeze sistemul radicular.
Piersicile conțin multe vitamine
Piersicul (Prunus persica) este un pom fructifer originar din China, cu pretenții ridicate față de căldura, fiind afectat de înghețurile târzii. În ciuda acestui fapt, producția este constantă timp de 10-15 ani. Frunzele au o formă lanceolata, iar florile mici, solitare, de culoare variată (roz-alb). Fructul de piersic este o drupă globuloasa cu o pulpa fina, aromată și suculenta. Piersicile au o valoare alimentară ridicată și conțin zaharuri, proteine, vitamine ( B1, B2, B6, A, E), potasiu, fosfor, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru.
Reguli pentru plantare: „lasă-i 5-6 metri de vecinii săi”
Piersicul prezintă rezisteța la seceta prelungită, dar pentru producții ridicate, apa devine un factor limitativ. În lipsa apei, fructele de piersic râmân mici, turtite, producția fiind diminuată atât calitativ, cât și cantitativ. Reacționează bine la irigare, mai ales în perioada de dinaintea maturarii fructelor, obținându-se astfel, sporuri de producție semnificative.
Experta în grădinărit Allison atrage atenția la cea mai importantă regulă pe care trebuie să o respecte românii. „Dacă ai un copac de dimensiuni standard, lasă-i puțin spațiu – la aproximativ 5-6 metri de vecinii săi”, spune experta. „Asigurați-vă că altoirea este deasupra liniei solului, pentru a preveni putregaiul”, mai adaugă specialistul.
Alte reguli pentru plantarea piersicilor
Un alt lucru pe care trebuie să îl asiguri unui astfel de pom este lumina naturala. Piersicii au nevoie de mult soare pentru a se dezvolta în conditii optime, așadar va trebui sa îi plantezi în acele zone din curte unde soarele bate în majoritatea orelor din zi.
Odată ce ai ales locul, trebui să sapi o groapă de aproximativ 40 cm adâncime cu un diametru de aceeași dimensiune. Introdu în groapa săpată piersicul și acopera-l bine cu pământ, și asigură-te că inclusiv solul din ghiveciul inițial este acoperit și el.