În cursul zilei de azi, reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au transmis un mesaj important. Deşi Asia a fost regiunea cel mai des lovită de tsunami, nici Europa, implicit România, nu sunt ferite de acest pericol.
Specialiștii anunță că seismele care s-au produs pe fundul Mării Negre, care se petrec frecvent și în zona României, ar putea avea drept consecință formarea unor tsunami-uri.
România ar putea fi lovită de tsunami
Tsunami-urile sunt valuri uriașe provocate de cutremure sau erupții vulcanice sub mare. În adâncurile oceanului, valurile tsunami nu cresc dramatic în înălțime. Cu toate acestea, pe măsură ce se deplasează în interiorul uscatului, valurile ajung la înălțimi din ce în ce mai mari, pe măsură ce adâncimea oceanului scade.
Deși țara noastră a fost ferită de astfel de fenomene, specialiștii anunță că tsunami-urile pot apărea oriunde există activitate seismică, ceea ce înseamnă că nici Europa nu este exclusă de la acest pericol.
Ce este un tsunami?
Un tsunami este un val uriaș sau o serie de valuri cauzate de un cutremur uriaș sau de o erupție vulcanică sub ocean. Acestea apar din cauza mișcărilor din scoarța terestră.
Cutremurul face ca o cantitate mare de apă să fie deplasată foarte rapid. Când acest lucru se întâmplă în largul mării, valurile tsunami nu cresc cu adevărat în înălțime. Pe măsură ce se deplasează în interiorul uscatului, viteza și înălțimea valurilor crește.
Acest lucru poate provoca o cantitate uriașă de pagube atunci când valul de apă ajunge la țărm.
Este important să rețineți că un tsunami este o serie de valuri și nu un singur val, acesta fiind denumit „tren de valuri”. Aceasta înseamnă că nu trebuie să presupuneți că un tsunami a trecut după un val inițial, scrie