Ritualul impus de Joia Luminată. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe 9 mai 2024

Ritualul impus de Joia Luminată. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe 9 mai 2024

Obiceiuri vechi, transmise din generație în generație, obișnuiesc să fie păstrate de românii în Joia din Săptămâna Luminată. Mulți credincioși nu se abat de la aceste superstiții. Iată ce este bine, și ce nu, să faci în această zi sfântă.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Din toate cele 7 zile ale acestei săptămâni, cea de joi are o semnificație aparte atât pentru biserică, dar și pentru societate. 

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Pe data de 9 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Isaia, sfântul care a trăit în perioada de dinaintea venirii Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, el a fost persoana care a prevestit nașterea lui Iisus din Fecioara Maria, dar și alte evenimente importante din viața Lui, precum răstignirea pe Cruce. De asemenea, ziua de astăzi mai este amintită ca și „Joia Rea”, deoarece se spune că anumite tradiții și superstiții nerespectate pot avea consecințe neplăcute. 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

În satele tradiționale din România, ziua de astăzi mai este amintită drept ziua de joi din Săptămâna Luminată – „Joia Paștelui” sau „Joia rea”. În această zi, munca în câmp nu se practică în anumite zone ale țării noastre întrucât se crede că recoltele vor fi distruse. 

De asemenea, o altă tradiție mai spune că femeile nu lucrează pământul vreme de nouă zile după Paște. Așa reușesc să le fie „ferite gospodăriile şi câmpurile de grindină şi pentru a preîntâmpina primejdiile, furturile, stricăciunile şi bolile”,  se menționează în Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești.

Persoanele din Muntenia obișnuiesc să creadă că în următoarele nouă săptămâni după Paște, în fiecare zi de joi, cei ce lucrează fac un mare păcat și Dumnezeu i-ar porunci Sfântului Petru să trimită lupi în gospodăriile acestora pentru a le mânca vitele de vii. 

„Joia din Săptămâna Luminată poartă denumirea, în Banat şi Bucovina, de Joia Paştilor, Joia nepomenită, Joia necurată şi Joia rea. 

Această zi de joi, împreună cu joia din Săptămâna Albă (prima săptămână din Postul Mare) şi cu prima joi de după Rusalii (a opta joi după Paşte) formează o treime nefastă, nenorocoasă, pentru că ele sunt necurate şi nepomenite”, mai notează sursa citată.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191