Românii nu mai vor să muncească peste hotare, deși salariile sunt mult mai mari: ”Acolo suntem foarte mult discriminaţi”

Românii nu mai vor să muncească peste hotare, deși salariile sunt mult mai mari: ”Acolo suntem foarte mult discriminaţi”

Potrivit unei platforme de recrutări din cele 1,3 milioane de încercări de a-şi găsi un loc de muncă în ultima lună doar 19 mii au fost pentru posturi din străinătate sub doi la sută din total.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Specialiştii sunt de părere că oamenii sunt tot mai legați de casă şi de familie, și au început să înţeleagă că un salariu mai mare, nu înseamnă neapărat un trai mai bun, dacă pui la socoteală, cheltuielile din țara respectivă.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

O singură platformă de recrutări a pus la bătaie de la începutul verii, peste de locuri de muncă în străinătate. Cu toate

Bărbat: ”Am muncit în străinătate, mai mult aş munci aici acum”.

Reporter: De ce?

Bărbat: ”Mi se pare mai ok. Acolo suntem foarte mult discriminaţi„.

Reporter: În ce ţară ai muncit?

Bărbat: ”Anglia. Nu ş eşti aproape de cei dragi.”

Angajatorii din străinătate oferă între 700 și de euro pe lună, în funcție de domeniul de activitate și de țară.

Cele mai multe oferte sunt din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania şi Irlanda, în general în transporturi, retail, industria alimentară, turism şi servicii.

Ana Călugăru, platformă de recrutare: Un lucrător în depozit, în Olanda, poate câştiga aproximativ 1800 de euro plus beneficii, un şofer de tir poate câştiga de la de euro, şi dacă vorbim de turism şi horeca, salariile pot porni de la 1000 de euro net pentru ospătar, chelner, şi pot ajunge până la 4 mii de euro. Salariile sunt în unele cazuri şi de 3-4 ori mai mari decât în România. Salariile trebuie colerate şi la un cost de viaţă mai crescut”.

De când a început vara, doar 1,4% din totalul celor care şi-au căutat de munca au mers către ofertele din străinătate.

S-au înscris în general tineri până în 35 de ani. Numărul celor care prefera joburi în vest este în scădere, ponderea lor ajungând la doar 8% în prezent fată de 13% în 2020 şi 22% în 2018, arată un alt studiu elaborat de Boston Consulting Group (BCG).

Şi nu în ultimul rând, o treime dintre cei care vor totuşi să plece de lângă casă au optat pentru slujbe sezoniere.

Articol recomandat de

NEWS ALERT Ce decizie a luat Gică Hagi după ce a fost propus ca selecționer la echipa națională a României

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191