Românii primesc cardul de energie. Cum plătesc cu el, ce facturi pot achita şi ce amenzi riscă dacă nu-l folosesc corect

Românii primesc cardul de energie. Cum plătesc cu el, ce facturi pot achita şi ce amenzi riscă dacă nu-l folosesc corect

Începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor şi este important ca românii să ştie cum să folosească aceşti bani pentru plata facturilor, dar şi pentru a nu risca amenzi.

Se îngroaşă gluma! Gheorghe Sîrbu a plecat din PNL şi candidează la Primăria Ploieşti din partidul SOS, al Dianei Şoşoacă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei, de două ori pe an.Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari au fost întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Primarul Volosevici: Elevii primesc mere stricate şi biscuiți „de carton” în programul „Cornul şi laptele” derulat prin Consiliul Județean. Am sesizat Prefectura Prahova

De miercuri, 1 februarie, şi parcursul a cel mult 20 de zile, românii vor începe să primească acele carduri de energie pentru plata facturilor.MIPE informează că acele carduri de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți.

Aviz „paraditorilor”! Președinta CSM, mesaj tranșant pentru DNA: ‘Tentaţia exercitării discreţionare a puterii’ să fie ‘de domeniul trecutului’!

Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni pe 20 februarie.

Acum, calendarul modificat al cardurilor de energie arată astfel:

1-15 februarie – livrarea cardurilor de energie

20 februarie – se poate face plata facturii la energie cu cardul

Astfel, începând cu data de 20 februarie, românii care beneficiază de cardul de energie pot plăti factura.

„Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

Un alt avantaj care a vizat implicarea Poştei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române”, a transmis ministrul Proiectelor europene, Marcel Boloş.

Cum se face plata cu cardul de energie

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Cum plăteşti factura online cu cardul de energie. Explicaţii concrete, pas cu pas, pentru toţi românii

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează cardul de energie
Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

S-au schimbat cardurile de energie. Cum arată documentele cu care românii vor plăti facturile

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cine sunt românii care primesc cardul cu bani de energie
Conform ordonanței nr. 166/2022, vor beneficia de măsură:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191