Rusia, umilită de India. Kremlinul vinde tone de petrol la prețuri de nimic și primește miliarde de rupii cu care n-are ce să facă

Rusia, umilită de India. Kremlinul vinde tone de petrol la prețuri de nimic și primește miliarde de rupii cu care n-are ce să facă

Rămasă fără piețele europene și cu o economie în ruine după sancțiunile occidentale, Rusia vinde sute de milioane de barili de petrol nerafinat în India, dar în loc de dolarii și de euro de care are nevoie pentru a-și readuce economia pe linia de plutire, regimul Putin primește grămezi de rupii cu care nu prea are ce să facă, scrie Politico.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

În acest an India a cumpărat deja peste o jumătate de miliard de barili de petrol, o creștere de zece de ori față de 2021, anul de dinaintea războiului din Ucraina. Datele au fost furnizate de compania de analiză statistică Kpler.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Rezultatul este că în jur de un miliard de dolari, în rupii indiene, ajung în cuferele Rusiei în fiecare lună.

Prefectul Emil Drăgănescu: „Vom lua la puricat toate pădurile din jurul Ploieștiului! Vom verifica modul în care se fac tăierile!”

În acest weekend, situația a fost recunoscută și de ministrul de externe al regimului criminal de la Kremlin.

„Am acumulat miliarde de rupii pentru care nu am găsit încă nicio utilizare”, a spus Lavrov, în timpul unei conferință de presă la New Delhi, după summit-ul G20.

Moneda indiană este convertibilă în alte valute doar parțial. Pentru a putea face conversia este nevoie de acordul guvernului indian, iar acesta nu vrea să facă asta pentru sumele obținute din achizițiile de petrol. În schimb, India profită de situația dezastruoasă în care se află Rusia lui Putin pentru a oferi o soluție neconvențială – reinvestirea rupiilor în economia indiană.

„Partenerii noștri indieni ne-au asigurat că vor sugerea zone bune în care banii pot fi investiți”, a continuat Lavrov.

Situația exporturilor energetice ale Rusiei este tot mai complicată în condițiile în care limitele de preț și sancțiunile pun o presiune puternică pe industria petrolieră și pe economia rusească după invazia din Ucraina.

G7 și UE au impus un plafon de 60 de dolari per baril de petrol, iar Rusia se străduiește să evite aceste restricții, însă în condițiile în care piețele americană și europeană îi sunt complet închise, Rusia e forțată să apeleze la aceste metode dubioase pentru a-și menține fluxul de venituri din petrol.

Situația este extrem de profitabilă pentru India, ai cărei comercianți au reușit să obțină resurse importante la prețuri bune și în valuta preferată.

„Dacă reducerea e de 30%, rușii îi pun o fundă și ni-l trimit gratis”, a declarat, luna trecută, ministrul petrolului și gazelor naturale, Hardeep Singh Puri.

Investițiile în economia indiană aflată într-o creștere accelerată nu e neapărat ceva rău pentru Rusia, însă astfel de investiții nu vor putea avea rezultate decât pe termen foarte lungă, iar regimul Putin are nevoie disperată de valută convertibilă pentru a-și putea finanța războiul bolnav.

„Guvernul indian nu face decât să prioritizeze interesul național Indiei. Primim petrol cu reduceri de aproape 35 de dolari per baril. Așa cum a spus un parlamentar indian recent, țara a reușit să economisească aproape 3,6 miliarde de dolari prin importurile din Rusia”, spune Anisree Suresh, cercetător la Centrul pentru Cercetări ale Politicilor Publice, ONG din India.

Deși Ucraina cere Europei să nu mai cumpere produse din petrol rafinat obținut din petrol neprelucrat rusesc, susținătorii politici spun că acesta este modul în care au fost gândite sancțiunile – minimizarea profiturilor Kremlinului fără a destabiliza piețele mondiale de petrol.

„Prin faptul că a devenit un producător mondial de produse petroliere, India a ajutat inclusiv la stabilizarea piețelor europene”, a concluzionat Suresh.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191