Satul din România unde găseşti o saună în fiecare gospodărie. „Când răceau copiii, mama ştia o singură treabă: îi ducea la saună”

Satul din România unde găseşti o saună în fiecare gospodărie. „Când răceau copiii, mama ştia o singură treabă: îi ducea la saună”

Pe vatra cu pietre este pus cazanul cu apă la încălzit. Într-un vas de lemn, Iuri amestecă plantele medicinale. Apoi aruncă ceaiul peste pietrele încinse şi lasă aburii să inunde camera. „Se obţine un miros de mentă sau de muşeţel. E o terapie foarte plăcută pentru piele, pentru diferite boli”, a declarat Iuri Condorovici, localnic. Ca procesul terapeutic să aibă efectul complet, este indicat să masăm corpul cu măturici din plante.

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

Pe lângă cele moderne, în sat există şi saune tradiţionale, denumite saune negre. Aici focul se face în aceeași încăpere, iar fumul îşi lasă amprenta pe pereți. „În primul rând, eşti mai uşor. Când ieşi din saună ai impresia că ai slăbit 3,4 kilograme”, a declarat Dumitru Maliș, localnic. „Când erau copiii mei mici, au copilărit la mama. Când răceau, nu le dădea antibiotice, nu le dădea nimic. Ştia o singură treabă: că face o saună, îi duce la saună”, spune o bătrână.

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

„Şi satele mari, satele de români, au copiat acest obicei şi au făcut saune şi ei”, a declarat Ioan Ichimov, viceprimar Mitocu Dragomirnei. Beneficiile saunei sunt clare, dar există şi persoane care nu ar trebui să încerce o astfel de experienţă. „Articulaţii umflate, dureroase, roşeaţă, acestea sunt contraindicaţii. Răceala înseamnă o infecţie, de cele mai multe ori virale, iar infecţiile virale sunt de cele mai multe ori contraindicate saunei”, a declarat Mircea Dodu, medic. În saună, temperatura apei din cazan poate ajunge până la 80-90 de grade Celsius.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191