Pugilista italiană Angela Carini a renunţat joi, după mai puţin de un minut, să lupte în sferturile de finală ale categoriei feminine -66 kg împotriva algeriencei Imane Khelif. Aceasta din urmă a fost prezentă la turneul olimpic în ciuda nivelurilor ridicate de testosteron care o excluseseră de la Campionatele Mondiale, scrie AFP, preluată de Agerpres.
După o lovitură directă în plină figură recepţionată de la Khelif, Carini s-a întors în colţul său anunţând că nu doreşte să continue.
„Am urcat în ring să lupt. Nu m-am predat, dar m-a durut prea tare un pumn şi am spus că este suficient”, a declarat pugilista italiană presei din ţara sa după înfrângere. „Nu sunt eu în măsură să judec pe nimeni sau să iau decizii, dacă această algeriană este aici şi participă la competiţie există un motiv”, a punctat Carini.
Antrenorul algeriencei, Mohamed Chaoua, a declarat: „Toate aceste controverse îi dau putere să meargă înainte”.
„Mulţumesc poporului algerian. Aceasta este prima victorie şi sper să obţin a doua victorie pentru a avea garantată medalia. Dar sper să câştig aurul”, a declarat Khelif care, în ultimele zile, a primit sprijinul Federaţiei sale care a denunţat o campanie de denigrare dusă „de presa străină” care o vizează.
Giorgia Meloni: „O luptă care nu a fost pe picior de egalitate”
Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a denunţat „o luptă care nu a fost pe picior de egalitate”, adăugând că nu este „de acord cu CIO”. „Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să aibă voie să participe la competiţiile feminine”, a spus Meloni, potrivit unui videoclip postat pe X după meciul lui Carini.
Khelif a picat anul trecut un test de eligibilitate de gen instituit de Federaţia internaţională (IBA), fiind exclusă de la Campionatele Mondiale.
CIO: Victimele unei decizii bruște și arbitrare a IBA
Însă Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a susţinut prezenţa ei, precum şi pe cea a taiwanezei Lin Yu-ting, care fusese şi ea exclusă de la Mondiale şi care va urca în ring vineri. „Toţi concurenţii respectă regulile de eligibilitate pentru competiţii”, a reiterat, joi, Mark Adam, purtătorul de cuvânt al CIO, care a adăugat că s-a „stabilit că sunt femei”.
„Testul de testosteron nu este un test perfect. Multe femei pot avea niveluri de testosteron egale cu bărbaţii şi pot fi în continuare femei”, a spus el.
„Am observat informații înșelătoare despre două atlete care concurează la Jocurile Olimpice Paris 2024. Cele două atlete concurează de mulți ani în competiții internaționale de box la categoria feminină, inclusiv au concurat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și la Campionatele Mondiale și turneele aprobate de IBA.
Aceste două sportive au fost victimele unei decizii bruște și arbitrare a IBA. Spre sfârșitul Campionatelor Mondiale IBA din 2023, acestea au fost brusc descalificate fără niciun proces echitabil”, arată un comunicat al CIO emis joi.
Rowling şi Elon Musk critică Jocurile Olimpice. „O instituţie sportivă misogină”
Rowling şi Elon Musk se numără printre numele importante care condamnă organizatorii Jocurile Olimpice pentru că i-au permis lui Imane Khelif din Algeria să participe la competiţia de box feminin, potrivit
„Ar putea vreo imagine să rezume mai bine noua noastră mişcare pentru drepturile bărbaţilor?”, a scris Rowling pe X în timp ce partaja o imagine cu Carini în lacrimi şi Khelif încercând să o consoleze după ce meciul a fost întrerupt. „Rânjetul unui bărbat care ştie că este protejat de o instituţie sportivă misogină şi care se bucură de suferinţa unei femei pe care tocmai a lovit-o în cap şi căreia tocmai i-a spulberat ambiţia de o viaţă”.
Musk a distribuit o postare în care înotătoarea Riley Gaines susţine că „bărbaţii nu au ce căuta în sporturile feminine”. Proprietarul X a adăugat: „Absolut”.
Jocurile Olimpice şi-au menţinut decizia: „Toată lumea care concurează în categoria femeilor respectă regulile de eligibilitate ale competiţiei. Ele sunt femei în paşapoartele lor”.
Carini a declarat presei că nu va critica plasarea lui Khelif în competiţia feminină.
Următorul meci de box al lui Khelif la Jocurile Olimpice de la Paris va fi împotriva unguroaicei Anna Luca Hamori.