Se ieftinește laptele începând cu 1 mai. Ce prevede acordul dintre retaileri şi procesatori

Se ieftinește laptele începând cu 1 mai. Ce prevede acordul dintre retaileri şi procesatori

Laptele se ieftinește cu 20%, începând de la 1 mai. Asta prevede acordul voluntar dintre procesatori și comercianți, prin care, timp de 6 luni, aceștia vor împărți frățește reducerea, dacă prețul de la raft depășește 7 lei pe litru.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Este o măsură mult așteptată de clienți, având în vedere că laptele și produsele lactate s-au scumpit, în ultimul an, cu peste 30 de procente.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Lapte mai ieftin cu 20%

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Acordul vine după ce fermierii au ieșit în stradă, la începutul lunii și au vărsat o cisternă cu lapte în semn de protest că nu mai au cui să vândă producția. Prețul redus ar urma să fie menținut timp de 6 luni.

Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu a precizat, însă, că este posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente.

Ionuț Lupu, directorul unei asociații de crescători de vaci, pentru Digi 24: „La nivel național, într-un an, se comercializează aproximativ 1,21 milioane de tone de lapte și produse lactate. Dintre acestea, doar 170.000 de tone, adică 14%, este reprezentat de laptele de consum.

Restul este lapte care merge spre procesare pentru unt, cașcaval, iaurturi și brânzeturi. Din aceste 170.000 de tone, vorbim de +/- 5% din laptele național care va fi impactat de această decizie. O reducere de 20% pentru cel 5% din laptele colectat și comercializat la nivel național conduce la o reducere solicitată fermierilor de peste 25%, în ultimele două săptămâni”.

Fermierii sunt nemulțumiți

„Pierderile înregistrate de fermieri depășesc 200-250 euro pe cap de animal pe lună. În aceste condiții, probabil că va fi mult mai tentant pentru fermierii noștri să vândă cerealele, chiar dacă există această presiune cu piața din Ucraina, decât să mai treacă furaje prin animale pentru a înregistra pierderi ulterioare.

Se pare că toate semnalele noastre nu au avut rezonanță în urechile decidenților, motiv pentru care, în perioada următoare, probabil că vor fi luate decizii foarte clare de mulți dintre fermierii noștri cu privire la abandonul activității” a adăugat Ionuț Lupu.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191