Seceta în Prahova/ Interviu cu Mita Enache, şefa Direcției Agricole Prahova. Ce sprijin vor primi fermierii afectați de lipsa precipitațiilor

Seceta în Prahova/ Interviu cu Mita Enache, şefa Direcției Agricole Prahova. Ce sprijin vor primi fermierii afectați de lipsa precipitațiilor

În contextul unui an agricol extrem de dificil, marcat de seceta pedologică severă ce a afectat județul Prahova, am stat de vorbă cu șefa direcției Agricole Prahova Prahova, Mita Enache, despre situația critică a fermierilor prahoveni.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

În cadrul interviului, am abordat subiecte esențiale precum impactul devastator al secetei asupra culturilor și fermierilor, măsurile de sprijin acordate până în prezent, precum și planurile viitoare pentru a asigura continuitatea activităților agricole în județ.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Enache a oferit detalii despre suprafețele afectate, provocările din sectorul zootehnic, dar şi informații despre colaborarea Direcției Agricole Prahova cu Ministerul Agriculturii în vederea sprijinirii fermierilor.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Un aspect important subliniat de şefa direcției Agricole Prahova a fost devansarea termenului de evaluare a pierderilor pentru culturile de primăvară, precum porumbul și floarea-soarelui. Această măsură, inițiată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, permite fermierilor să primească mai rapid sprijinul financiar necesar, esențial pentru a susține campania de însămânțare din toamna acestui an.

„În Judeţul Prahova, seceta pedologică a afectat 14 679 ha din culturile de toamnă: grâu, triticale, orz, orzoaică, rapiţă, cu diferite grade de afectare, astfel: -grâu şi triticale, total suprafaţă 9941 ha, – cu un grad de afectare mai mic de 30 % – suprafaţa de 286 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 31-50 % – suprafaţa de 1423 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 51-70 % – suprafaţa de 3989 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 71-100 % – suprafaţa de 4243 ha. -orz, orzoaică, secară, total suprafaţă 1557 ha, – cu un grad de afectare mai mic de 30 % – suprafaţa de 18 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 31-50 % – suprafaţa de 508 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 51-70 % – suprafaţa de 670 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 71-100 % – suprafaţa de 361 ha, -rapiţă, total suprafaţă 3181 ha, – cu un grad de afectare mai mic de 30 % – suprafaţa de 113 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 31-50 % – suprafaţa de 743 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 51-70 % – suprafaţa de 2280 ha, – cu un grad de afectare cuprins între 71-100 % – suprafaţa de 45 ha. Pentru culturile semanate în primăvară: porumb, floarea -soarelui, mazăre, alte culturi, suprafata din inştiinţările depuse de către fermieri la UAT -urile unde sunt amplasate terenurile afectate de secetă şi din rapoartele operative intocmite şi transmise la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Prahova, suprafaţa declarată ca fiind afectată este de 44143 ha. Gradul de afectare este in curs de stabilire, în urma deplasării comisiei judeţene de evaluare a pagubelor, la suprafeţele afectate de seceta pedologică. Urmează centralizarea acestora şi transmiterea la Ministerul Agriculturii, după data de 15 septembrie 2024. În judeţul Prahova, au fost afectate de seceta pedologică suprafete din 57 UAT-uri, numărul fermierilor afectaţi fiind de 428.”, ne-a comunicat Mita Enache.

„Sprijinul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Prahova a fost şi este faptul că le suntem alături fermierilor, avem deschidere în a le rezolva problemele care depind de activitatea noastră, răspunzând imediat la solicitările acestora. Un exemplu este că, la momentul recoltării, dacă nu este făcută evaluarea pagubelor, trebuie să lase 5% din suprafaţa blocului fizic sau a parcelei nerecoltat, pentru a se putea face evaluarea, conform art 18, alin.8 din Ordinul 97 din 2020 cu modificările ulterioare, pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice. Dacă nu am fi răspuns la timp solocitărilor fermierilor, pentru aceştia ar fi fost mai greu să lase aceste suprafeţe nerecoltate, care erau expuse distrugerilor, şi, mai mult, ar fi fost obligati după evaluare să revină pe suprafaţa respectivă pentru a încheia recoltatul, ceea ce ar fi însemnat costuri materiale, prin deplasarea utilajelor, a mecanizatorilor şi timp.”, mai spune directorul.

Potrivit acesteia, sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale constă în devansarea termenului de evaluare a pierderilor, în special pentru culturile de primavară: porumb şi floarea soarelui, termen care era în Ordinul 97 din 2020 de 15 noiembrie, acest termen find devansat pentru data de 15 august, conform art 15,”(11) Pentru anul 2024, utilizatorii de terenuri cu destinatie agricola inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, ale caror suprafete cu culturi agricole au fost calamitate in procent de peste 30%, depun instiintari scrise la unitatea administrativ-teritoriala pe a carei raza se afla terenul, in format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel tarziu la data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole infiintate in toamna, respectiv pana cel tarziu la data de 15 august inclusiv pentru celelalte culturi agricole.” Completat de art.I pct.1 din OAP 293/2024.

„Valoarea sprijinului este comunicată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca fiind în cuantum de 1000 lei pentru fiecare hectar afectat de seceta pedologică şi se doreste a fi platită cât mai repede posibil, cel mai probabil, sfarşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, pentru ca fermierii să poată susţine campania de însămânţat din toamna acestui an. La solicitarea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se modifică măsura „Creditul fermierul”, prin suspendarea creditelor cu dobandă mai mare de 2% plus ROBOR. Se va pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafeţe de 7 milioane hectare, reprezentând culturi de primăvară şi de toamnă.”, a mai transmis Enache.

Pentru zootehnie există măsuri de sprijin ca plaţi directe naţionale tranzitorii pe cap de animal, pe specii, de exemplu, la vaca de lapte a fost 345,6927 euro/cap, ajutoare naţionale tranzitorii pentru carnea de vită şi mânzat denumit ANTZ 8, ajutoare naţionale tranzitorii pentru oi şi capre ANTZ 9, există diferite forme de sprijin, acordate în condiţii care trebuie respectate de fermieri, plaţi făcute prin Agenţeia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.Cea mai afectată zonă din Prahova a fost sudul judeţului, dar deficitul de apă din sol a fost extrem şi extins în toată zona de câmpie a judeţului.

„Cele mai afectate culturi au fost cele de porumb şi de floarea soarelui, acestea fiind și culturile principale ale județului Prahova.”, spune Enache.

„Sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost real pentru noi ca instituţie publică, prin coordonarea activităţii şi deplasarea specialiştilor din judetele care nu au fost afectate de seceta pedologică în judeţele afectate, unde volumul activităţii a fost mult peste limita personalului existent. Cele mai afectate judeţe au fost cele din sud şi sud- estul țării. Pentru fermieri, sprijinul a fost, este și va fi inţelegerea problemelor deosebit de grave cu care se confruntă femierii afectaţi de seceta pedologică, rapiditatea cu care sunt modificate actele normative ce reglementează aceasă situaţie deosebit de gravă, implicarea în negocieri cu instituţiile bancare, cu iniţierea de acte normative pentru plata despăgubirilor şi dorinţa ca aceste plaţi să poată fi folosite în această campanie de toamnă, campanie vitală care pune bazele anului agricol 2024-2025.”, a conchis directorul Direcției Agricole Prahova.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191