Vinetele sunt bogate în nutrienți și conțin fibre, vitamine și minerale. Au o mulțime de beneficii pentru sănătatea generală, inclusiv a inimii. Fără îndoială, vedeta acestui sezon este salata de vinete. Iată care e secretul gospodinelor pentru a obține cel mai bun preparat. Ce să faci cu ceapa înainte de a o adăuga în compoziție.
Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine și minerale, vinetele se laudă și cu un număr mare de antioxidanți, substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de substanțele nocive cunoscute sub numele de radicali liberi. Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Vinetele sunt un aliment de bază în gătitul mediteraneean și sunt folosite în baba ghanoush, salate de vinete, garnituri precum Ratatouille, dar pot fi consumate și sub altă formă.
Românii preferă salata de vinete, mai ales pe timpul verii. În mod obișuit, atunci când pregătesc acest preparat, gospodinele adaugă ceapă tocată în ea. Marii bucătari însă spun că nu ar trebui să mai faci asta și că, pentru a obține o salată de vinete cremoasă și care să aibă un gust inedit, ar trebui să toci ceapa cât mai mărunt și apoi să o dai prin blender.
Ingredinete necesare salată de vinete:
- patru vinete medii
- o ceapă albă mare
- patru căței de usturoi (dați prin presă)
- o legătură de pătrunjel
- o jumătate de linguriță de sare
- un dovlecel
- sucul de la o lămâie
- trei lingurițe de pastă de susan
Mod de preparare:
– pune vinetele spălate și uscate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și apoi bagă-le în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 175 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră.
– adaugă dovlecelul curățat de coajă și tăiat cuburi într-o oală și fierbe-l timp de circa 10 minute, după care se zdrobește cu o furculiță până vei obține o pastă.
– toacă ceapa mărunt și dă-o prin blender.
– pune într-un vas pasta de susan și adaugă sucul de ceapă. (resturile solide nu se folosesc la salata de vinete, însă pot fi utilizate la prepararea altor mâncăruri). Simplul suc de la ceapă va da un gust deosebit salatei.
– adaugă sucul de lămâie peste pasta de susan, usturoiul, pătrunjelul tocat și sucul de la ceapă.
– amestecă bine, acoperă compoziția și las-o la frigider până sunt gata vinetele.
– când s-au copt vinetele, curăță-le, toacă-le și se pune-le într-un bol.
– pune peste ele pasta de dovlecei și sosul din frigider.
– amestecă totul bine și salata de vinete este gata.