
În timp ce lumea se digitalizează tot mai mult de la o zi la alta, scurgerile de date și metodele de fraudă digitală iau amploare. Criminalitatea cibernetică a ajuns la noi cote alarmante, afectând PIB-ul cu global cu peste șase trilioane de dolari. Nici atacurile de tip ransomware nu de neglijat, acestea continuând să crească.
Cu toate aceste amenințări cibernetice, cum reușim să evităm situațiile neplăcute și să nu facem parte din statistici? Mai jos avem pentru voi câteva reguli de aur ce vă vor ajuta să navigați în siguranță pe internet, scăzând foarte mult riscurile digitale la care puteți fi expuși.
Inclusiv dacă aveți obiceiul să accesați site-uri sau platforme de jocuri de noroc, trebuie să țineți cont de aceste sfaturi. Putem spune că astăzi, grație legalizării industriei în României și a licențierii cazinourilor online, putem paria în deplină siguranță inclusiv pe internet. Puteți plasa pariuri online pe site-uri sigure sau prin intermediul aplicațiilor pentru a nu avea nico grija atunci cand urmariti echipa favorita.
În primul rând este indicat să folosiți un antivirus cu protecție inclusiv pe internet. Seta bine, acesta vă poate proteja de diferite atacuri mascate, de acțiuni de tip phishing sau de alte tipuri de atacuri cibernetice pe care le puteți lansa fără să știți sau prin accesarea unor aplicații și site-uri mai puțin sigure.
Odată ce ați instalat antivirusul și începeți navigarea online, fiți foarte atenți la ce accesați. Se recomandă să nu accesați orice site dat de o terță persoană de pe rețelele sociale, să nu accesați atașamentele unor emailuri nesolicitate sau care par dubioase, nu accesați acele ferestre de tip pop-up care se deschid necontenit pe unele site-uri.
S-a demonstrat că majoritatea problemelor cu securitatea online pornesc de la accesarea unui link sosit de la o persoană cunoscută, dar care a avut parte de spargerea contului. Pentru a evita astfel de neplăceri inclusiv la serviciu și pentru a nu vă pierde conturile de pe rețelele sociale sau de pe alte platforme, inclusiv email, este recomandat să folosiți parole puternice.
Majoritatea oamenilor tind să aibă parole slabe, deoarece nu orice site necesită una puternică, cu caractere și numere speciale. Dar de ce ați avea nevoie de o parolă puternică dacă nu este necesară? Ei bine, parolele sunt chei și pe măsură ce complexitatea cheii este mai mare, și complexitatea procesului de spargere crește, punând în dificultate potențialii hackeri. Așadar, în loc să folosiți datele de naștere sau numele animalului de companie, încearcați să puneți parole abstracte cu diferite caractere speciale și cifre. Nu folosiți aceeași parolă peste tot în mediul online. Odată ce parola respectivă a fost descoperită, un potențial infractor cibernetic vă poate accesa toate celelalte conturi.
Nu obișnuiți să vă salvați parolele în browser. Cu toate că aparent această funcție este utilă și sigură, pot exista situații neplăcute în care browserul să fie spart și astfel terțe persoane pot avea aces la parolele voastre.
Pe lângă parola clasică, activați autentificarea în doi pași, evident acolo unde este disponibilă această funcție. Autentificarea cu doi factori, în cuvinte simple, este o verificare a identității în al doilea pas. Odată introdusă parola, sistemul de autentificare vă solicită următorul pas de validare, iar aceast poate fi introducerea unui cod primit pe email sau prin intermediul unui sms sosit pe telefonul vostru.
Nu furnizați datele cu caracter personal, conturi, useri, parole sau alte tipuri de date dacă ele nu sunt solicitate de site-uri autorizate și îndreptățite să o facă. Cel puțin la nivel de useri și parole nu solicită nimeni. Când vine vorba de informații personale, fiți foarte atenți la ceea ce vă înscrieți pentru un serviciu sau o aplicație gratuită. Există o mulțime de companii care vă vând literalmente datele.
Fiți vigilenți și protejați-vă!