Şi-a găsit un apartament în centrul Bucureştiului, cu 140.000 de euro şi 130 mp. Cât plăteşte rata lunară la creditul pe 20 de ani

Şi-a găsit un apartament în centrul Bucureştiului, cu 140.000 de euro şi 130 mp. Cât plăteşte rata lunară la creditul pe 20 de ani

La începutul acestui an, Bogdan Ciobanu a luat decizia de a-şi cumpăra propria casă. 

SONDAJ PE INTENTIA DE VOT – PSD ramane pe primul loc, cu 29% in optiunile romanilor la alegerile parlamentare. AUR isi pastreaza pozitia a doua, iar PNL ramane pe locul al treilea

Bogdan Ciobanu, propietar: Preţul la chirie deja crescuse. Aveam două chirii pe care le plăteam, casa şi studioul. Ajungeam undeva la o mie de euro. Iar făcând nişte calcule pentru o casă pe care voiam să o cumpărăm, era sub preţul respectiv.” 

Şofer, oprit cu focuri de armă pe DN1, lângă Ploieşti, după ce a furat o maşină din mall: „Eu sunt stăpânul lumii, dezactivez conexiunea cu poliția”

A găsit apartamentul mult visat în centrul Bucureştiului. Şi s-a mutat chiar la începutul acestei luni. 

ATENTIE, VORBESTE UDROIU! – Prima opinie a judecatorului Mihail Udroiu, proaspat promovat la Inalta Curte, privind efectele deciziei CJUE relativ la prescriptia raspunderii penale

Bogdan Ciobanu: „Este un apartament într-o casă veche, un apartament într-o casă interbelică. Apartamentul are 130 de metri utili şi a costat Credit imobiliar.”

Reporter: „Cât e rata lunară?” 

Bogdan Ciobanu: „Pe 20 de ani, de lei.” 

Totuşi, mai puţini români s-au încumetat să devină proprietari în acest an. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: „În prima jumătate a acestui an s-au vândut peste mii de locuinţe. Cu 22% mai puţine, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în Capitală, aici unde s-au vândut în jur de de case şi apartamente. Urmează, în top, judeţele Braşov, Timiş, Cluj şi Constanţa.” 

Toma Filipovici: „Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România: „Vorbim din nou de acest factor care a încetinit piaţa: partea de creditare. Scăderea gradului de îndatorare,  mărirea dobânzilor, mărirea avansului pentru a doua casă.” 

Daniel Tudor, agent imobiliar:„Datorită tumultului economic şi diverselor ştiri negative din multiple părţi care au scăzut încrederea clienţilor în economie şi în a face o achiziţie în viitor.”

Tot mai puţine proiecte imobiliare comerciale

Şi nu în ultimul rând piaţa a scăzut din cauza preţurilor. Şi volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale a scăzut. A ajuns la minimul ultimului deceniu, după o scădere de aproape 50%. 

Constantin Căpraru, reprezentantul unei companii imobiliare: „Au scăzut proiectele noi comerciale, astfel încât stocul de astfel de spaţii nu cred că ar mai permite o creştere în ceea ce priveşte tranzacţionarea şi investiţiile locale. Nu se mai construiesc pentru că a fost o impredictibilitate în ceea ce priveşte închirierea lor.”

Specialiştii cred că o dată cu toamna vânzările locuinţelor vor creşte. 

Daniel Tudor, agent imobiliar: „Deja dobânzile au început deja. Avem deja bănci care oferă inclusiv cu 5,7% dobândă la lei, dobândă fixă pe 5 ani. Ne aşteptăm să avem o uşoară creştere care se va reflecta şi în preţuri.” 

Însă previziunile ar putea fi date peste cap de planurile Guvernului. Creşterea TVA de la 5% la 9% va duce la scumpirea apartamentelor. Acum, cele mai scumpe locuinţe le găsim în Cluj. Topul este continuat cu Capitala,  şi oraşul braşov. Pe următoarele locuri se află Constanța, Timișoara, Craiova şi Iași. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191