Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj

Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat, marți, că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Se îngroaşă gluma! Gheorghe Sîrbu a plecat din PNL şi candidează la Primăria Ploieşti din partidul SOS, al Dianei Şoşoacă

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP.

Primarul Volosevici: Elevii primesc mere stricate şi biscuiți „de carton” în programul „Cornul şi laptele” derulat prin Consiliul Județean. Am sesizat Prefectura Prahova

Prima se referea la un rezultat analitic (AAF) pentru folosirea substanței interzise „roxadustat” la US Open în 2022, depistat după teste de urină în timpul competiției.

Aviz „paraditorilor”! Președinta CSM, mesaj tranșant pentru DNA: ‘Tentaţia exercitării discreţionare a puterii’ să fie ‘de domeniul trecutului’!

Cea de-a doua acuzație a fost legată de „nereguli în pașaportul biologic” (ABP) al lui Halep.

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023, la Londra, și a audiat ca martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii la comisie.

Citiți și:

Simona Halep, prima declarație după suspendarea de 4 ani pentru dopaj: Voi face totul pentru a-mi spăla numele de aceste acuzații false

Reacția lui Patrick Mouratoglou, după suspendarea lui Halep: Sunt şocat. Această decizie nu are nicio noimă pentru mine

Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP.

„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura «roxadustat», cât și în «procedura ABP» a fost substanțial”, a declarat Karen Moorhouse, director executiv al ITIA.

„ITIA a urmat procedurile corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Antidoping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului”, a adaugat Moorhouse.

„Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri, și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”, a subliniat directorul executiv al ITIA.

ITIA este parte terță delegată de către Federația Internațională de Tenis, în temeiul Codului Mondial Antidoping, ca organism independent, responsabil de gestionarea testelor antidoping în cadrul tenisului profesionist.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate.

Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va fi valabilă de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. 

Simona poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191