Te-ai fi gândit vreodată că omul nu este singura ființă care leșină? Ei bine, există o tipologie de necuvântătoare care este caracterizată de această reacție la stimuli externi. Prin prisma instinctului de supraviețurie, odată ce este supus unei sperieturi, animalul leșină în adevăratul sens al cuvântului, crezând că nimeni nu va atenta niciodată la un animal care este deja mort.
Probabil te-ai gândit că iepurele este principal personaj al poveștii, însă adevărul este altul. Este vorba despre oposum, un animal care nu trăiește în țara noastră, fiind cunoscut pentru faptul că leșină de îndată ce este speriat.
Adevărul lui Andrei Volosevici: un interviu “pe bune” despre realitatea din ultimii 4 ani
De ce leșină oposumul în urma unei sperieturi?
Mulți dintre noi suntem familiarizați cu expresia americană „playing ‘possum”, care înseamnă „a face pe oposomul”, traducându-se, mai exact, prin „a face pe mortul”. Tendința de a leșina ori de câte ori este speriat a dat naștere unor astfel de expresii.
Un oposum reacționează destul de negativ la stimulii din exterior care îi ridică nivelul de stres, astfel că se poate speria cu ușurință, ajungând chiar la o stare de leșin. Poate ai crede că se preface leșinat, însă, într-adevăr, ajunge până în punctul în care își pierde conștiința.
Reacția acestuia este doar un reflex de supraviețuire, fiind sigur că niciun prădător nu intenționează sp-și potolească foamea cu un animal care nu mai este în viață.
Alte curiozități despre oposum
Oposumii fac parte din categoria mamiferelor marsupiale arboricole, au mărimea unei pisici, blană cenușie și coadă lungă. Nu trăiesc în România, ci doar în America de Sud și cea de Nord.
Sunt animelele care se pot lupta cu ușurință cu șerpii. Ei dispun de imunitate totală sau parțială față de veninul generat de șerpii mocasini, cei cu clopoței sau alte reptile.
Oposumii sunt imuni la rabie.
Sunt extrem de inteligenți atunci când vine vorba de procurarea hranei. Reușesc cu exactitate să țină minte locul în care hrana se află. De asemenea, în comparație cu pisicile sau câinii, ei pot găsi mult mai rapid și mai ușor ieșirea dintr-un labirint.