Stare de alertă epidemică privind gripa / Rafila: Recomandăm evitarea aglomerației, masca în spații închise

Stare de alertă epidemică privind gripa / Rafila: Recomandăm evitarea aglomerației, masca în spații închise

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară. Se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei.

Mesaj din partea judecatorilor pentru „Portocala si Onea”: Magistrati cu un profil nesanatos

Școlile încep în 9 ianuarie, iar ministrul Deca nu încurajează neparticiparea la cursuri:

Un băiețel de cinci ani din Ploieşti, diagnosticat cu leucemie, are șanse la viată dacă îi suntem alături

Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe.

OPC a amendat Ploiesti Shopping City, dupa ce ziarul nostru a publicat imagini cu mizeria de la fast-food-uri

Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii.

E foarte important ca încăperile să fie aerisite.

Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

În spitale vor fi limitate vizitele, iar orice persoană care intră în contact cu pacienții va trebui să poarte echipament de protecție.

Ministrul Sănătății a menționat de ce va declara „stare de alertă epidemică”, și nu propriu-zis epidemie de gripă. Rafila a explicat că, dacă ar emite un ordin pentru declararea epidemiei de gripă, potrivit unei legi adoptate în timpul pandemiei de COVID, ar deveni obligatorii carantina și izolarea atât a persoanelor infectate, cât și a contacților, ceea ce ar avea impact asupra activității economice.

În opinia sa, nivelul de alertă epidemică este mediu.

Alexandru Rafila:

Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.

Ce înseamnă săptămână epidemică? O săptămână în care activitatea epidemică este peste pragul epidemic. O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă.

Situația actuală depășește sensibil, cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință – ultimii 5 ani prepandemice.

Vârful era mai târziu, în luna februarie. De data aceasta avem în decembrie-ianuarie. Înseamnă că sezonul gripal e mai rapid.

Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%.

Datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive.

Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere. În ultimii 10 ani, tendința este de apropiere către începutul anului a vârfului.

Situația particulară din acest an se datorează mai ales situației din 2021-2022 când circulația acestor virusuri a fost mai redusă și populația are o imunitate mai redusă.

Durata acestor valuri de infecție e de obicei între 2-4 săptămâni.

Având în vedere aceste considerente, avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale mai e recomandată una-două săptămâni.

În școli: realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe. E o recomandare nu o obligație. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor.

Pentru angajatori: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii, triaj epidemiologic.

Măsuri la nivelul unităților sanitare: triaj zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu pacienții, limitarea programului de vizite.

Ligia Deca:

Școlile încep în 9 ianuarie, așa cum e prevăzut. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri.

Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă. Realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe.

Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii.

E foarte important ca încăperile să fie aerisite.

Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

Avem promisiuni de sprijin din partea DSP pentru școli.

Alexandru Rafila:

Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții.

Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. În alți ani, în luna februarie am ajuns și la 170.000 de cazuri de infecții respiratorii.

Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare.

Prefer recomandări decât restricții. Situația a fost mult mai bună atunci când am făcut recomandări. Aderența populației a fost mai bună.

Prefer un partener în populație nu o situație care să ducă la tensiuni.

Instrucțiunea se va referi la o stare de alertă epidemică.

Eu nu vreau să confundăm lucrurile: internarea în spitale nu are legătură cu declararea epidemiei. Acolo vorbim de carantină și izolare, inclusiv a contacților.

Nu e vorba de colmatarea UPU.

În 2-3 săptămâni vom asista la o scădere privind numărul de cazuri.

Nu putem să luăm măsuri care să aibă impact asupra activității economice.

Ligia Deca:

Există în regulament măsuri pentru situații excepționale, în care sunt condițiile în care o clasă sau o școală să-și suspende temporar activitatea.

Triajul e unul observațional. Orice cadru didactic la începutul orelor de curs dacă există simptome de infecții respiratorii și DSP-urile vor oferi sprijin.

E responsabilitatea noastră a tuturor atât părinți, cât și profesori să prevenim răspândirea virusului.

Alexandru Rafila:

Eu cred că nivelul de alertă este unul mediu în momentul de față.

Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, potrivit unui anunț al Ministerului Educației.

Anterior, la Ministerul Sănătății a avut loc o ședință pentru stabilirea scenariilor de lucru în perioada următoare, în contextul creșterii numărului de cazuri de gripă, la care a participat și ministrul Sănătății, Ligia Deca, potrivit Edupedu.ro. Școlile vor începe activitatea de după vacanță în condiții normale, cursurile se vor desfășura fără alte obligații suplimentare, potrivit surselor Edupedu.ro. Aceleași surse au declarat că nu se pune problema închiderii unităților de învățământ, dar că vor fi făcute recomandări pentru triaj epidemiologic și purtarea măștilor de protecție, acolo unde sunt cazuri de gripă.

Context. Ministrul Sănătății a anunțat deja de zilele trecute că joi ar putea fi declarată epidemia de gripă, dacă datele comunicate de INSP vor confirma a trei săptămâna consecutivă de creștere semnificativă a numărului de cazuri.

În cazul declarării epidemiei de gripă, a menționat ministrul, sunt măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale: trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.

Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate. „Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.

„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave. Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a mai declarat Alexandru Rafila.

În săptămâna 19 – 25 decembrie 2022, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (12 – 18 decembrie) și 1.002 cazuri în intervalul 5 – 11 decembrie.

Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a transmis, marți, lista preparatelor comerciale pentru adulți și copii – antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă – disponibile în România.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191