O stațiune din România, aflată în județul Mureș, unică datorită lacurilor helioterme cu cea mai mare concentrație salină din lume, este locul ideal unde trebuie să ajungi neapărat în noiembrie, ultima lună de toamnă. Cunoscută şi sub numele de „perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania”, stațiunea Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară în anul 1884.
Atestarea documentară a orașului, cu denumirea de Szavata (Sovata), este din anul 1602. Stațiunea Sovata a fost menționată pentru prima dată ca loc tămăduitor într-un document din 1597, iar în 1884 devine stațiune balneară, însă este recunoscută la nivel European încă din anul 1850. Lacurile cu clorură și sodă, precum și nămolul din ele, au proprietăți curative pentru diverse afecțiuni, în special ginecologice și reumatice. Înconjurată de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani și brazi și de munți de sare, stațiunea oferă posibilități excelente de odihnă și relaxare. Clima este subalpină, cu veri răcoroase și ierni blânde.
Cunoscută şi sub numele de „perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania”, Sovata deține și cel mai mare lac helioterm din Europa. Lacul Ursu, supranumit „Marea Moartă a Transilvaniei”, care are apă dulce la suprafaţă şi apă sărată în adâncime, se bucură de o faimă bine meritată datorită caracteristicilor sale unice.
De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”
Stațiunea Sovata și Lacul Ursu sunt printre cele mai populare destinații turistice din România. Relaxarea este în prim-planul stațiunii, multe dintre hotelurile sale oferind o gamă completă de servicii, inclusiv piscine, saune, masaje, fitness și tratamente, precum și oportunități excelente de a face baie în lacurile sărate ale stațiunii, inclusiv în Lacul Ursu. De la tratamentul bolilor ginecologice, degenerative, inflamatorii și reumatice până la tratamentul bolilor cardiovasculare, apa sărată a lacurilor din Sovata este benefică pentru toți cei care doresc să își îmbunătățească sănătatea.
Atunci când vizitați stațiunea Sovata, nu ratați ocazia de a vizita și lacurile învecinate: Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde. Un traseu care merită parcurs este cel care pleacă de la Lacul Ursu și urcă prin pădure către Hotel Tivoli și Lacul Tivoli. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca.