„Știu că vom câștiga și știu și cum”. Șeful armatei ucrainene spune că trupele sale vor reuși să întoarcă soarta războiului cu Rusia

„Știu că vom câștiga și știu și cum”. Șeful armatei ucrainene spune că trupele sale vor reuși să întoarcă soarta războiului cu Rusia

Misiunea noului șef al armatei ucrainene este de a înfrânge mult mai puternica armată rusă. La doi ani și jumătate după ce Vladimir Putin a ordonat declanșarea invaziei, Oleksandr Sîrski recunoaște că rușii beneficiază de mult mai multe resurse, dar spune că Ucraina are un plan bine pus la punct pentru a recuceri peninsula Crimeea și pentru a întoarce soarta războiului împotriva Rusiei, potrivit unui interviu oferit pentru The Guardian.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Comandantul armatei ucrainene nu vrea să spună când Ucraina va primi mult-așteptatele avioane F-16. Olandezii și ceilalți aliați au spun că ele vor ajunge în curând. Săptămâna aceasta? Sau poate în august?

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

„Eu știu. Dar nu pot să vă spun când, din păcate”, a spus generalul ucrainean stând pe o grămadă de lăzi cu muniție dintr-o bază militară secretă din Ucraina.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Armata rusă are mai multe din toate: tancuri, vehicule blindate de luptă, soldați. Au pornit atacul cu de soldați, acum au și își propun să ajungă la până la finalul anului 2024. Cifrele cu trupele ucrainene nu au fost făcute publice.

„Când este vorba de echipament, este un raport de 1 la 2 sau 1 la 3 în favoarea lor”, a spus Sîrski. Din 2022, numărul de tancuri rusești aruncate în lupta s-a „dublat” – de la la Sistemele de artilerie s-au triplat, iar numărul blindatelor pentru transportul trupelor a sărit de la la

„Inamicul are un avantaj semnificativ în materie de forțe și resurse”, a spus Sîrski. „Astfel, pentru noi, problema aprovizionării, problema calității, sunt într-adevăr în prim-plan.”

Distrug tot ce le stă în cale. „Agresorul rus ne atacă pozițiile în multe direcții”

Începând de toamna trecută, forțele armate ucrainene au tot bătut în retragere – una dintre primele sarcini de care a trebuit să se ocupe Sîrski când l-a înlocuit pe fostul comandant al armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, care este acum ambasadorul Ucrainei din Marea Britanie, a fost să ordoneze retragerea trupelor ucrainene din orașul Avdiivka, în estul țării.

Retragerea a coincis cu momentul în care se împliniseră șase luni de când SUA nu mai trimiseseră arme Ucrainei.

Și cu toate că livrările de armament din Occident au fost reluate, Rusia continuă să ocupe noi câmpuri și sate din Donbas, folosind bombe lansate din aer ca să înainteze distrugând tot ce le stă în cale.

Rușii au continuat să avanseze la nord-est de Avdiivka, înspre orașul garnizoană Pokrovsk, și au început asediul asupra orașului Ceasiv Iar, care are o poziție strategică în regiune.

În mai, forțele ruse au deschis un nou front în Harkov, unde au luat cu asalt orașul Vovciansk. Cu toate că Ucraina a anticipat acest atac, aparent, nu a putut face nimic pentru a-l opri.

În primul său interviu pentru o publicație străină de când a preluat conducerea armatei, generalul ucrainean a recunoscut că situația este „foarte dificilă”.

„Agresorul rus ne atacă pozițiile în multe direcții”, a spus Sîrski. Poate ofensiva Rusiei să fie oprită? „Da, bineînțeles. În primul rând, depinde de soldații noștri curajoși, ofițerii noștri.” De multe ori se întâmplă ca unitățile ucrainene „rezistente și eroice” să înfrângă grupuri inamice mai mari.

Sîrski a dat ca exemplu încercarea Rusiei de a cuceri Harkovul și provincia alăturată, Sumî. „A eșuat”, a spus Sîrski. Cu toate că luptele continuă, Putin nu a reușit să creeze „așa numitul coridor de securitate” lângă granița Rusiei și regiunea Belgorod.

Cum rămâne cu zvonurile că Moscova ar plănui o altă ofensivă în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei? Dacă va avea loc, „vom putea să oferim un răspuns bun”, a răspuns Sîrski.

Rusia obține victorii „tactice”. „Inamicul nu a făcut niciun progres semnificativ”

Comandantul-șef al armatei ucrainene a spus că victoriile mici obținute de Rusia sunt „tactice” și nu „operaționale” – sunt câștiguri teritoriale locale, diferite de cucerirea unui oraș major.

„În principiu, inamicul nu a făcut niciun progres semnificativ.” Linia frontului este de de kilometri. Luptele active se desfășoară pe o lungime de 977 de kilometri din întreaga linie a frontului, reprezentând „de două ori lungimea graniței dintre Germania și Franța”.

Succesul Rusiei a costat scump armata rusă. Pierderile rușilor sunt „de trei ori” mai mari decât cele ale ucrainenilor și „chiar și mai mult” în anumite direcții, potrivit lui Sîrski.

„Numărul lor de morți este mult mai mare”. În februarie, președintele Volodimir Zelenski a spus că de militari ucraineni au murit din 2022 și până în prezent. Sîrski nu a dorit să actualizeze cifrele întrucât sunt informații confidențiale pe care Moscova ar putea să le exploateze.

„Este foarte important pentru noi să salvăm viețile soldaților noștri. Noi nu apărăm ruine până la moarte”, a spus Sîrski, care a precizat că nu este dispus să „obțină rezultate cu orice preț” sau să își arunce trupele în „asalturi zadarnice de carne”.

Avioanele F-16 vor permite Ucrainei să lovească ținte la sol cu mare precizie și să contracareze rachetele de croazieră lansate de ruși. Totuși, raza de acțiune a avioanelor va fi limitată, fiind nevoie să rămână la „40 de kilometri sau mai mult” depărtare de linia frontului din cauza pericolului ca ele să fie doborâte de armata rusă.

Rusia are o „aviație superioară” și sisteme de apărare antiaeriană „foarte puternice”, de aceea Ucraina se bazează tot mai mult pe sistemele aeriene fără echipaj.

Drone și roboți pe front. „Luptăm nu cu cantitate, ci cu calitate”

Armata ucraineană folosește „foarte eficient” dronele și testează mai multe „sisteme robotice terestre” – roboți care pot să aprovizioneze trupele cu muniție sau să salveze soldați răniți de pe câmpul de luptă.

„Luptăm nu cu cantitate, ci cu calitate”, a spus Sîrski, care a adăugat că dronele joacă „un rol la fel de mare ca artileria”.

Ucrainenii au folosit drone kamikaze pentru a lovi în jur de 200 de puncte critice din infrastructura Rusiei și drone maritime cu care au scufundat în jur de o treime din flota navală rusească de la Marea Neagră.

Forțele navale ruse au fost nevoite să își retragă toate navele de război din Crimeea din cauza atacurilor lansate de ucraineni.

Sîrski a spus că Kievul are un plan pentru a recupera Crimeea, la mai bine de un deceniu de când Vladimir Putin a anexat-o ilegal. „Este realizabil. Firește, este un mare secret militar. Vom face tot ce putem să ajungem la granițele recunoscute internațional în 1991. Trebuie să câștigă să ne eliberăm cetățenii care sunt acum în teritoriile ocupate și care suferă.”

„Știu că vom câștiga. Știu cum trebuie să o fac. Și sunt sigur că o vom face”, a spus Sîrski, care a spus că se vede foarte rar cu familia și că nu are timp să doarmă prea „multe ore”.

În pană de recruți. „Unde ați fost voi când toți cetățenii Ucrainei luptau bătălii atât de crâncene?”

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Sîrski este cea de a găsi noi recruți care să îi înlocuiască pe cei ce au fost răniți sau uciși.

Soldații din tranșee sunt extenuați. Sentimentul patriotic care i-a făcut pe mulți să se alăture armatei în 2022 s-a disipat.

Guvernul a redus de curând vârsta de înrolare de la 27 la 25 de ani. Săptămâna trecută, o nouă lege a intrat în vigoare care îi obligă pe bărbați să se înregistreze la centrele militare de recrutare. Mulți au făcut-o deja; alții se ascund.

Sîrski spune că fără mobilizare nu poate crea noi rezerve și brigăzi de care este mare nevoie, pentru că Rusia și-a mărit mult forțele terestre.

Sîrski i-a îndemnat și pe ucrainenii care trăiesc în afara țării să participe. „Sper ca după victorie ei să le poată spune copiilor lor unde au fost. Unde ați fost voi când toți cetățenii Ucrainei luptau bătălii atât de crâncene? Asta este întrebarea.”

O astfel de inițiativă are loc în țara vecină – Polonia. Ucrainenii care trăiesc peste hotare vor fi invitați în curând să formeze o nouă legiune. Instructajul va avea loc în Polonia. Mai apoi, legiunea va fi transferată pe linia frontului. Sîrski a spus că Zelenski este cel care a venit cu această „abordare diferită”.

Poate Ucraina să câștige? Și dacă răspunsul este da, cât va mai dura până la victoria finală?

„Cred că trebuie să fii foarte, foarte curajos să spui când. Noi facem tot ce putem să realizăm asta. Pur și simplu, nu există nicio altă sarcină mai importantă pentru noi”, a spus Sîrski în încheierea interviului, înainte de a se întoarce la muncă.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191