Super-veste! Românii își pot recupera banii plătiți pentru aceste taxe

Super-veste! Românii își pot recupera banii plătiți pentru aceste taxe

Vești bune pentru sute de mii de români! Toți cei ce nu au avut șansa să ceară restituirea fostelor taxe auto pot să-și recupereze banii pe cale administrativă. Solicitările de restituire vor putea fi depuse până în 2027.

Aviz amatorilor! O consilieră USR a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței

Printr-un ordin publicat recent în Monitorul oficial, Ministerul Mediului mai face un pas în direcția operaționalizării mecanismului și stabilește modelul cererii de restituire a fostelor taxe auto. Totuși, pentru că încă nu au apărut normele metodologice de aplicare a mecanismului, în momentul de față, cererile nu se pot depune.

In atentia ITM Prahova! Angajatii fabricii Christof Industries, din Brazi, se afla intr-o situatie disperata. Trimisi la munca in strainatate, dar neplatiti!

Prin OUG 93/2022, act normativ apărut la sfârșit de iunie, s-a stabilit că cei ce nu au avut timp să ceară, timp de un an, prin mecanismul apărut în 2017, restituirea fostelor taxe auto, o pot face acum timp de cinci ani, respectiv până pe 29 iunie 2027, printr-un nou mecanism.

Vai de amărâții de primari! Edilul Mircea Corbu (Buşteni) fură apă direct din rețeaua Hidro Prahova. Polițiştii au descins acasă la primar

Ca acesta să fie pe deplin funcțional, e nevoie atât de modelul de cerere de restituire, cât și de normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.

Acesta este, de altfel, scopul Ordinului Ministerului Mediului 2.806/2022, oficializat vineri: să stabilească modelul cererii de restituire a fostelor taxe auto.

Modelul cererii de restituire ar fi trebuit să apară în iulie, în timp ce normele ar fi trebuit să apară până-n august. Normele metodologice se lasă, în continuare, așteptate.

Potrivit OUG 93/2022, solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc.

De principiu, cererile vor fi soluționate într-un termen de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate.

Fostele taxe auto ce se restituie prin noul mecanism sunt: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013), conform avocatnet.ro.