Toți românii trebuie să știe asta! Cât timp ai voie să circuli cu ITP-ul expirat

Toți românii trebuie să știe asta! Cât timp ai voie să circuli cu ITP-ul expirat

Dorești să afli cât timp este permis să circuli cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirat? Conform legislației române, toți șoferii trebuie să efectueze ITP-ul pentru autovehiculele lor la intervale clar stabilite.

La nici 3 zile de la alegeri, Tudorică de la Păuleşti a dat startul ilegalităților! Mită pentru USR-iştii care îl ajută să formeze majoritatea în Consiliul Local

Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să treacă periodic prin Inspecția Tehnică Periodică. Aceasta este obligatorie indiferent dacă inspecția este realizată în România sau în străinătate.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Riscurile circulației cu ITP expirat

Șoferii care uită să efectueze la timp ITP-ul sau amână această inspecție și circulă cu un ITP expirat riscă sancțiuni severe. Conform Codului Rutier actualizat, înmatricularea vehiculului este suspendată automat odată cu expirarea ITP-ului. Astfel, șoferul se află în situația de a conduce un vehicul neînmatriculat, ceea ce atrage după sine două amenzi distincte.

Marele eşec numit Bogdan Nica: O campanie dezastruoasă care a costat PNL Primăria Ploieşti

Amenda pentru lipsa ITP-ului valid: între lei și lei.

Amenda pentru conducerea unui vehicul cu înmatricularea suspendată: lei.

Prin urmare, șoferii prinși cu ITP expirat riscă o amendă totală de până la lei. În plus, poliția poate suspenda pe loc dreptul de a circula cu respectivul vehicul, reținând talonul și plăcuțele de înmatriculare. Din punct de vedere legal, nu este permisă circulația nici măcar pentru o zi cu ITP-ul expirat.

Când se face ITP-ul

Mașini noi: Inspecția Tehnică Periodică este valabilă trei ani de la achiziție.

Mașini cu vechime între 3 și 12 ani: ITP-ul se efectuează la fiecare doi ani.

Mașini mai vechi de 12 ani: Inspecția trebuie refăcută anual.

Costul pentru efectuarea ITP-ului variază între 100 și 250 de lei, în funcție de tarifele practicate de fiecare service. Suma poate varia și în funcție de tipul de autovehicul. Pentru un autoturism de clasă mică sau medie, costul mediu al ITP-ului este aproximativ 150 de lei.

Așadar, pentru a evita sancțiunile severe și pentru a te asigura că vehiculul tău este în condiții bune de funcționare, este esențial să efectuezi ITP-ul la intervalele stabilite de lege.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191