Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului. Ce trebuie să faci în această zi pentru a fi ferit rele, sănătos și norocos

Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului. Ce trebuie să faci în această zi pentru a fi ferit rele, sănătos și norocos

Pe 1 octombrie 2022 este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Acoperământul Maicii Domnului este prima sărbătoare religioasă cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie. Este o sărbătoare încărcată de tradiții și superstiții, dar și de rugăciune.

PSD Prahova a început campania de strângere a semnăturilor pentru Marcel Ciolacu

Credincioșii ar trebui să țină post

Se spune că pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii care vor să fie sănătoși și feriți de rele ar trebui să țină post. Astfel, nu ar trebui consumate alimente de dulce, ceea ce înseamnă că preparatele nu trebuie să conțină lapte, ouă, unt sau carne. Oamenii pot să mănânce plăcinte de post, cu mere sau dovleac. 

Marcel Ciolacu, despre progresele ROMÂNIEI: Dacă intrăm în SCHENGEN, cu certitudine, o să depășim, la PIB, și Austria

Sărbătoarea de pe 1 octombrie amintește de o minunte petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor. Acoperământul Maicii Domnului este evenimentul pe care îl prăzanuieste Biserica spre a aminti că prin nevoință și rugăciune se poate primi ajutorul Maicii Domnului.

ANI îl verifică pe primarul PNL din Băneşti. Stoica Gheorghe are declarația de avere goală, după ce a trecut toate bunurile pe numele fiului

Se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului mai este cunoscută în tradiția poplară și sub denumirea de Pocroave. În această zi începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece. Denumirea de „Pocroavele“, este un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

În această zi nu se taie părul 

Tot tradiția spune că astăzi nu se tunde părul. Există o credința printre bătrânele de la țara, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

Fetele care nu au podoaba capilară deasă se roagă în ziua de Acoperământul Maicii Domnului să le fie acoperit capul cu mai mult păr. În această zi de sărbătoare se spune că fetele și femeile care sunt îmbodobite de nuntă vor avea o căsnicie lungă și fericită.

Bătrânii spuneau că dacă de Acoperământul Maicii Domnului frunzele îngălbenesc și cad, anul următor va fi unul roditor. 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191