Tragedia din Crevedia scoate la iveală noi probleme care, de ani buni, au tot fost ignorate de autorități. Potrivit unor informații, în mai mult de jumătate din gospodăriile din mediul rural oamenii folosesc butelii cu GPL pentru a găti. Aceste butelii sunt încărcate de români, în mod frecvent, la stațiile GPL auto, deși această practică este una ilegală.
Potrivit rapoartelor experților în energie, dar și oficialilor de la Mediu, aproape 85% dintre gospodăriile din mediul rural folosesc lemne de foc pentru a se încălzi, asta pentru că le este imposibil să se racordeze la rețeaua de gaze naturale. Motivele? Fie nu există în apropierea locuințelor lor, fie costurile sunt mult prea ridicate.
Surse/ PSD Prahova renunta la postul de viceprimar la Ploiesti?
Românii folosesc o metodă care nu este deloc sigură pentru a obține butelii cu GPL
Catastrofa de la Crevedia scoate la iveală noi probleme! Nu mai e un secret pentru nimeni fapul că, de ani buni, autoritățile din România ignoră faptul că o mulțime de români obișnuiesc să își încarce ilegal buteliile de la stațiile GPL auto.
Potrivit informațiilor, aproximativ 3,5 milioane de locuințe din mediul rural folosesc buteliile pentru gătit, și nu numai. Există persoane care le folosesc și pentru încălzirea teraselor restaurantelor.
Pentru că oamenii din mediul rural sunt nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a înlocui butelia goală cu una plină, preferă să o reîncarce, deși acest lucru este ilegal. Și aceasta nu este singura problemă. Pe platformele online unde românii vând și cumpără diverse obiecte, sunt publicate numeroase anunțuri de vânzare a unor butelii, care prezintă numeroase reziduri și pe care nu se mai poate citi niciun fel de inscripție.
Pentru că prețurile sunt însă mult mai mici decât pentru o butelie care îndeplinește normele legale de siguranță, și care costă 300-400 de lei, cele vândute online, cu prețuri cuprinse între 100 de lei și 270 de lei, sunt la mare căutare.
Pentru ce este folosită încărcătura GPL tip Aragaz
Încărcătura GPL tip Aragaz este folosită pentru:
– Aparatele fixe de folosință discontinuă (ex: aparate de gătit, aragaz, plite) al căror debit caloric este mai mic;
– Aparate de folosință interioară (radiatoarea fixe, boilere etc) care trebuie racordate cu ajutorul unei instalații rigide corespunzătoare, neimprovizate.