Turiştii din Tadjikistan explică de ce au mâzgălit monumentele de la Sarmizegetusa. „Dacă dai cu mâna, dispare. Promitem că nu vom mai face”

Turiştii din Tadjikistan explică de ce au mâzgălit monumentele de la Sarmizegetusa. „Dacă dai cu mâna, dispare. Promitem că nu vom mai face”

„Aici era deja scris. Nu noi am scris. Era demult. Aici era o piatră. Dacă dai cu mâna, dispare”.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

Este explicaţia celor trei bărbaţi din Tadjikistan care în urmă cu opt zile au scrijelit monumentele de la Sarmizegetusa. Veniseră aici pentru a afla cât mai multe despre cultura noastră, aşa că au mers în capitala dacilor, inclusă în patrimoniul UNESCO.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

Sadriddin: Îmi pare foarte rău că am scris! Nu m-am gândit că nu am voie. Am vrut doar să scriem numele ţării noastre.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

De la daci la tadjici nu a mai fost decât un pas

Bărbaţii spun că au văzut panourile cu informații despre cetate, dar n-au înţeles limba. Mai mult, au observat că şi alţi turişti din România scriau pe pietre, aşa că au crezut că o fi un obicei al locului. Paznicii care au încercat să îi oprească nu s-au putut înţelege cu ei, pentru că vorbeau doar limba rusă.

Karomatulo: Am venit aici ca turişti. Nu am văzut nicăieri scris că nu avem voie să ne inscripţionăm numele pe pietre. Ne-am luat după ce am văzut că au făcut şi alţii aici.

Dacă li s-ar fi explicat, cu siguranţă nu ar fi vandalizat monumentul, spun ei. Tadjicii, veniţi la muncă în România, sunt extrem de recunoscători de felul în care oamenii locului se poartă cu străinii. Şi regretă sincer că au scrijelit pe trei pietre din cetate cu numele ţării lor.

Jahonghir: Ne place foarte mult în România. Oamenii s-au purtat foarte bine cu noi, din toate punctele de vedere. Promitem că nu vom mai face niciodată ceea ce am făcut.

Administratorii sitului arheologic sunt disperaţi 

Administratorii sitului arheologic sunt, însă, disperaţi din cauza turiştilor care vor să-şi scrie numele pe toate gardurile.

Radu Barb, director DGAMPT Hunedoara:Nimeni nu vrea să vadă când merge la Sarmizegetusa scris pe o plintă sau pe un bloc de calcar iniţialele altor persoane sau numele iubitei. În majoritatea siturilor, am observat asta în mai multe locaţii, oamenii îşi doresc să rămână nemuritori.

Cei trei bărbaţi din Tadjikistan s-au ales cu dosare penale pentru distrugerea patrimoniului cultural. Legea i-ar putea pedepsi cu până la cinci ani de închisoare. Cei care administrează Sarmizegetusa au în plan să adauge pe panourile turistice și informații în limba rusă.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191