Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Iată cum a reușit să trăiască încă 30 de ani de la anunțul dramatic al medicilor.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Cazul impresionant al unui bărbat bolnav de cancer terminal

Moraitis, care își petrecuse cea mai mare parte a vieții sale în suburbiile din New York și Florida, începea să nu mai poată respira și nu mai putea să ducă o zi de muncă la bun sfârșit. Ajuns la spital, medicii i-au spus că are cancer pulmonar în fază terminală.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

În acest context, bărbatul, originar din Grecia, a decis să se mute înapoi în țara sa natală, pe insula mediteraneană izolată Ikaria, împreună cu soția sa, Elpiniki. Nu a vrut ca familia să fie împovărată cu miile de dolari pe care știa că le-ar costa o înmormântare americană. Voia să fie înmormântat aproape de familia lui, lângă mare, unde de altfel era mult mai ieftin.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Dar în Ikaria, insula grecească situată la jumătatea distanței dintre Atena și Turcia, s-a întâmplat ceva remarcabil. Moraitis nu a știut la momentul respectiv, dar se întorcea într-un loc unic și izolat, o insulă unde oamenii trăiesc în mod obișnuit peste 100 de ani. Se afla într-o ”Zonă Albastră”.

Încet a început să se miște, respirând aerul proaspăt, admirând apa limpede și albastră. A început să bea vin și să reia legătura cu vechi prieteni. În final decis să se apuce și de grădinărit.

În cele din urmă a început să planteze viță de vie pentru o podgorie în curtea din spatele casei sale. Recunoștea că nu va mai fi prin preajmă pentru a se bucura de vin în momentul în care plantele vor fi gata de recoltare, dar cel puțin soția sa își va aduce aminte de el atunci când va vedea vița de vie, scrie

Trei decenii mai târziu, el era încă deasupra solului și cultiva tot felul de fructe și legume – inclusiv struguri pentru vin și măsline pentru ulei – pe proprietatea familiei sale, când autorul și expertul în longevitate Dan Buettner a vizitat Ikaria pentru a afla despre trucurile de longevitate ale insulei.

Într-un documentar denumit „Trăiește până la 100 de ani: secretul Zonelor Albastre”, Stamatis Moraitis a vorbit despre povestea lui. Când a fost întrebat care este secretul lui, el a spus că „am uitat să mor”.

Zonele Albastre – ce sunt

Zonele Albastre sunt regiuni din lume unde oamenii trăiesc cel mai mult. Sunt cinci zone albastre identificate în prezent:

  • Okinawa, Japonia
  • Sardinia, Italia
  • Loma Linda, California (Statele Unite)
  • Nicoya, Costa Rica
  • Ikaria, Grecia

Locuitorii din aceste zone au obiceiuri comune care contribuie la longevitatea lor, inclusiv dieta, activitatea fizică, relațiile sociale și spiritualitate. De exemplu, mulți dintre ei urmează o dietă bazată pe plante, fac mișcare regulată ca parte a vieții de zi cu zi și au un puternic sentiment de comunitate.

Ce impact are locul unde trăim asupra longevității

Nu se știe exact ce s-a întâmplat cu Moraitis și de ce a trăit încă trei decenii după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în fază terminală. Este posibil ca acesta să fi avut unele calități genetice unice pe care așa-numiții „SuperAger” le prezintă adesea, care îi pot proteja de boli precum cancerul.

Totuși, se crede că există, cel mai probabil, și o componentă majoră a longevității noastre care nu ține de cine suntem în interior, ci mai degrabă de ceea ce ne înconjoară – oamenii, plantele, aerul, stilul de viață. Un studiu des citat, realizat pe gemeni danezi, sugerează că genetica este responsabilă doar pentru aproximativ 20-25% din longevitatea noastră.

Autorul Dan Buettner, cel care i-a auzit povestea lui Moraitis și a încercat să înțeleagă ce s-a întâmplat cu acesta, a încercat să reinginerieze un stil de viață de tip Ikarian Blue Zones în SUA, cu un succes decent.

Începând cu micul oraș Albert Lea, Minnesota, în 2009, proiectele sale Blue Zones colaborează cu orașele pentru a crea mai multe oportunități pentru ca oamenii din SUA să se mute și să trăiască așa cum o fac centenarii din cele cinci Zone Albastre ale lumii.

Proiectele includ mai multe oportunități de a merge pe jos și de a face exerciții fizice, îmbunătățirea trotuarelor și construirea de piste pentru biciclete, precum și oferirea de opțiuni de mese mai sănătoase, pe bază de plante, mai accesibile în magazinele alimentare și în restaurante, și oferirea de oportunități pentru ca oamenii să se conecteze cu scopul lor, prin voluntariat, grădinărit sau pictură murală.

„Sunt un mare credincios – dacă ești supraponderal și nesănătos în America, probabil că nu este vina ta”, a spus Buettner.

„Cred că suntem în mare parte victime ale mediului nostru”, a mai spus acesta.

„Încă mai beau vin și muncesc”, a declarat Moraitis pentru BBC la începutul anului 2013, cu doar câteva săptămâni înainte de a muri, la 98 de ani.

„Nu sunt doctor, dar cred că vinul m-a ajutat. Nu am făcut nimic altceva, în afară de a mânca mâncare pură, vin pur, ierburi pure”, a mai spus bărbatul.

Treburile sale zilnice îi dădeau un scop. Dacă voia să gătească cu ulei de măsline sau să îl pună în salate, trebuia să iasă și să aducă măslinele la presă.

Articol recomandat de

FOTO Se pregătește un ”război”! Soția starului Angliei i-a cerut amantei să nu meargă la EURO 2024

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191