Unicul cuvânt românesc ce începe și se termină cu „x”. L-ai folosit de sute de ori în viața ta

Unicul cuvânt românesc ce începe și se termină cu „x”. L-ai folosit de sute de ori în viața ta

După numărul de vorbitori, limba română să află pe locul 5, în cadrul familiei limbilor romanice, fiind vorbită de 28 de milioane de oameni. Numărul cuvintelor din limba română este greu de estimat, dar cele mai multe, , sunt explicate în DEX. Iată mai multe curiozități!

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

Cuvântul care începe și se termină „x”: „xerox”

Singurul cuvânt din limba română care începe cu litera „x” și se încheie cu aceeași literă este „xerox”. De asemenea, cuvintele care încep și se încheie cu H, Î și J sunt „hemistih”, „înzăvorî”, „jivraj”.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

 Cuvinte care conţin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român (ă, â, î, ş, ţ): „înfăţişând”, „îmbrăţişând” . Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) în ordine alfabetică: „amețitorul”, „anteriorul”, „cavernicolul”. Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) în ordine inversă: „bucovinean”, „butonieră”.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

Alte curiozități ale limbii române

Există extrem de puţine substantive feminine terminate în „-o” în limba română. Cel mai cunoscut este cuvântul cacao. Alte exemple sunt neologismele „imago”, „laudatio” sau „virago”.

În DEX’09 sunt menţionate 11 cuvinte care nu conţin niciuna din vocalele uzuale (a, ă, â, e, i, î, o, u). Aceste cuvinte sunt interjecţiile: brr, hm, prr, pst, schwyz, ss, sst, st, şt, tţ, zvr.

Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R”, urmată de „T”. În timp ce cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J” (exceptând literele „K”, „Q”, „W” şi „Y” care nu sunt specifice limbii române).

Cel mai lung cuvânt

Cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Este un cuvânt  greu de pronunțat, cu doar 44 de litere: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ – definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. 

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „ele fac cafele”, „ele ne seduc cu desenele”„era o tipă răpitoare”,  „o ramă maro”.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191