Viceprimarul municipiului Ploiești, domnul Daniel Nicodim, a semnat, astăzi, Acordul de Cooperare privind conferirea orașului nostru a titlului “Capitala Tineretului din România” și implementarea Programului “Ploiești #Let’s PLAY – Capitala Tineretului din România 2024”.
Ceremonia oficială a semnării acestui acord vine la 1 an de la câștigarea de către municipiul nostru a titlului de “Capitala tineretului din România 2024” și s-a desfășurat în contextul unui eveniment amplu, organizat de către Primăria Municipiului Ploiești și Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, la sediul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.
De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”
Acordul oficial a fost semnat și de către directorul Comunicare al Băncii Comerciale Române, doamna Nicoleta Deliu Pașol, președintele Consiliului Tineretului din România, domnul Mircea Meriacri, președintele Fundației Județene pentru Tineret Prahova, doamna Mihaela Tătaru, președintele Federației Tinerilor din Cluj, domnul Tudor Ogner, precum și de către directorul strategic Grupul PONT, domnul András Farkas.
Potrivit documentului oficial semnat, astăzi, Programul PLOIEȘTI, CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA 2024 va fi implementat la nivel local pe baza principiului de co-management, asigurat de Municipiul Ploiești și Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, reprezentată de managerul de proiect, domnul Radu Simionescu.
Obiectul acestui acord este stabilirea cadrului instituțional general pentru implementarea Programului „PLOIEȘTI, CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA 2024”. Durata acestui acord este între ziua semnării sale și 30 iunie 2028, iar perioada de implementare a Programului este între 1 ianuarie 2024 și 31 decembrie 2024. Perioada de sustenabilitate a acestui acord este de 3 ani din momentul încheierii implementării Programului.
Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului”, este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special.
În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare.
Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.
Acordul semnat la Ploiești deschide, astfel, o colaborare pe bază de parteneriat activ între părțile semnatare, menită să crească rolul tinerilor și al organizațiilor de tineret, prin participarea activă a acestora la un proces de dezvoltare urbană sustenabilă, responsabilă și incluzivă.