Vin vremuri crunte. Compensarea la prețurile energiei nu se mai prelungește

Vin vremuri crunte. Compensarea la prețurile energiei nu se mai prelungește

Deși prognoza pe 2023 anunță o inflație ridicată și o creștere economică anemică, schema de compensare pentru energie nu se va mai aplica din septembrie 2023, fapt care va duce la o majorare a prețurilor la energie. Informația a fost ”scăpată” de Ministerul de Finanțe în Raportul Bugetului pe 2023, unde se vorbește și despre dispariția reducerii de 50 de bani la combustibili.

E oficial! Românii vor putea călători fără vize în SUA începând din 31 martie

Bugetul pe 2023 va fi unul al reducerilor cheltuielilor bugetare, intenția anunțată a Ministerului de Finanțe fiind aceea de a micșora, semnificativ, deficitul. Măsura anunțată, care va lovi nu numai populația, dar și firmele, este renunțarea la schema de compensare a energiei începând cu septembrie 2023, care va conduce, implicit, și la o accelerare a inflației, prin majorarea, în lanț, a prețurilor la toate produsele.

Haos la Spitalul Județean din Ploiești! La ATI nu mai sunt locuri, personal insuficient!

”Creșterea prețurilor la energie și la alimente la nivel internațional s-a extins în componentele de bază ale inflației și urmează să împingă salariile nominale în sus. În acest context, se estimează că inflația va rămâne persistentă pe orizontul de prognoză. Întrucât schema de sprijin energetic ar trebui să expire în 2023 trimestrul 3, este posibil ca prețurile cu amănuntul la energie să crească. În vederea diminuării impactului negativ al prețurilor produselor energetice în inflație, plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale a fost prelungită pentru încă un an de zile, până la 31 august 2023, în timp ce reglementarea cu privire la reducerea de 50 bani/litru la benzină și motorină a fost extinsă până la sfârșitul anului 2022”, se arată în proiectul Raportului Bugetului pe 2023, postat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

FOTO si VIDEO/ Protest al susținătorilor lui Călin Georgescu, în fața Parlamentului

Soluția, cel puțin pentru populație, rămâne transferul rapid către Hidroelectrica, unde prețurile vor rămâne mult mai mici decât cele de pe piață. În cazul clienților non-casnici, însă, compania de stat nu mai poate asigura cantități de energie suficiente, dat fiind că a fost obligată de Guvern să livreze toată energia disponibilă pe piața OPCOM, de unde va fi distribuită furnizorilor.

Subvenții de peste 4 miliarde de lei

În perioada ianuarie-octombrie 2022, cheltuielile statului cu subvențiile au fost de 12,97 miliarde de lei lei, în principal, această sumă reprezentând subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici pentru sezonul rece 2021-2022 ( 4,32 miliarde de lei) care reprezintă 33,3% din total subvenții, se arată în raportul Bugetului pe 2023. Pentru anul viitor, deși veniturile bugetare vor crește de la 33,88% din PIB, în acest an, la 34,77% din PIB, cheltuielile vor scădea de la 39,62% din PIB, la 39,17%. În ce privește contribuția la PIB în 2023, Ministerul de Finanțe anunță o prăbușire a cheltuielilor cu consumul privat, de la 3,4%, la 1,7%, iar a serviciilor, de la 4,5% în 2022, la 1,7% anul viitor.

Salariații din sectorul bugetar, cea mai severă scădere

Potrivit Ministerului de Finanțe, anul acesta, numărul mediu de salariați din industrie s-a redus cu 0,2% față de primele 8 luni din 2021, iar industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 1,5 mii persoane. Cele mai importante scăderi ale numărului de salariați s-au raportat la fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (-5,9 mii persoane), la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-4,1 mii persoane), fabricarea de mobilă (-1,5 mii persoane), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-1,1 mii persoane) și la fabricarea altor mijloace de transport (-1,0 mii persoane). Totodată, în termeni reali, pe total economie, câștigul salarial s-a redus cu 1,0%. Câștigul salarial real în sectorul concurențial a înregistrat o creștere de 0,8 %, în timp ce în sectorul bugetar acesta s-a redus cu 6,9%.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191