Winter is coming: Rusia a primit în 3 luni mai multe muniții de la Coreea de Nord decât au livrat țările UE Ucrainei în tot războiul

Winter is coming: Rusia a primit în 3 luni mai multe muniții de la Coreea de Nord decât au livrat țările UE Ucrainei în tot războiul

Coreea de Nord a livrat în 3 luni Rusiei 1 milion de obuze de artilerie, o cantitate care o depășește pe cea a obuzelor livrate Ucrainei de țările UE pe durata întregului război ruso-ucrainean. În același timp, cantitățile de muniții nord-coreene primite de Rusia reprezintă jumătate din cât a furnizat SUA Ucrainei (2 milioane de obuze) în cele 20 de luni de conflict. Conform unei analize bazate din surse deschise, doar din studierea și analizarea imaginilor furnizate de sateliții civili, Phenianul a livrat Rusiei nu mai puțin de de containere maritime, cu diferite tipuri de muniții de artilerie. Institutul de Studii Strategice de la Londra (RUSI) a estimat că Ucraina a consumat în această vară de obuze pe lună. În ciuda acestei cantități enorme de muniții trase, contraofensiva ucraineană nu s-a materializat printr-o străpungere a liniilor ruse, după 5 luni de lupte. Iar pe ucraineni îi așteaptă o iarnă foarte grea: pe lângă ajutorul Phenianului, Rusia a reușit să crească producția de rachete tactice și strategice, de la 40 de piese/lună, la 100 piese/lună.

PSD Prahova, întâlnire cu seniorii social-democrați. Prefectul Virgiliu Nanu, primarul Volosevici şi parlamentarii PSD au prezentat proiectele de viitor

Conform serviciului secret sud-coreean (NIS), Phenianul a început livrările de armament către Rusia din luna august.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

O analiză a Centrului pentru Studii Internaționale și Strategice (CSIS)/Coreea de la începutul lunii octombrie, a prezentat imagini furnizate de Planet Labs care surprindeau „un trafic fără precedent”, la punctul feroviar Tumangang de la frontiera Coreei de Nord cu Rusia: nu mai puțin de 73 de vagoane de marfă așteptau să treacă granița în Federația Rusă, o „cantitate-record” de vagoane care nu a mai fost înregistrată nici măcar înainte de perioada pre-Covid.

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

Apoi, pe 13 octombrie, Casa Albă a publicat o serie de imagini din satelit care prezentau încărcarea de muniții dintr-un depozit din Coreea de Nord pe o navă sub pavilion rusesc. Încărcătura a fost apoi transportată pe calea ferată la un depozit din apropierea graniței de sud-vest a Rusiei.

Respectiva livrare de muniții a avut loc între 7 septembrie și 1 octombrie. Conform oficialilor SUA, în respectiva perioadă, Coreea de Nord livrase Rusiei peste de containere maritime cu muniții.

Pe 31 octombrie, Frontelligence – un grup recent înființat de experți independenți OSINT (de la Open Source Intelligence, informații din surse deschise) – a calculat că, de fapt, cantitatea de containere furnizate Rusiei de Coreea de Nord s-a dublat între timp și a ajuns la

Cum a crescut brusc cantitatea de muniții de la un depozit din sud-vestul Rusiei în doar 3 luni

Specialiștii Frontelligence au luat ca studiu de caz depozitul de muniții al armatei ruse de la Tihorețk, regiunea Krasnodar (sud-vestul Federației Ruse).

După cum îi spune și numele – „Baza 719 de Muniții de Artilerie” – depozitul a fost folosit în războiul din Ucraina de către armata rusă pe post de „hub” de muniții destinate unităților din linia întâi a frontului ucrainean.

Munițiile care pleacă de aici pentru a aproviziona trupele ruse sunt de următoarele tipuri: obuze de artilerie de 122mm, 125 mm și 152 mm, grenade antitanc PG-7 (cunoscute în limba română sub indicativul AG-7) și grenade de mână.

Comparând imagini din satelit ale depozitului, publicate pe 8 august, 19 august și 14 octombrie, s-a putut observa în ultima perioadă o creștere bruscă a numărului de containere-cargo maritime aflate în interiorul bazei.

Containerele au fost amplasate în proximitatea unor berme/biute de pământ. Din imaginile recente furnizate de satelit, se observă apariția unor lăzi de muniții în respectivele berme.

Un container-cargo maritim clasic, de 12 metri lungime, are o capacitate de 23,5 tone. De asemenea, o ladă-standard a armatei ruse, cu obuze de 152 mm cântărește între 81-85 de kilograme (greutatea obuzului nu e „standard”, diferă în funcție de de tipul muniției/încărcăturii folosite). Într-un container „intră” între 276 și 290 de astfel de lăzi.

Greutățile și mărimile celorlalte tipuri de muniții diferă, evident, și, implicit, numărul de lăzi care pot fi încărcate pe un container-cargo.

Trăgând linie, din analiza datelor provenite exclusiv din surse deschise, experții OSINT au calculat că numărul de obuze nord-coreene furnizate Rusiei depășește de bucăți, iar această cifră reprezintă o estimare „minimă”.

Însă Coreea de Nord a livrat deja Rusiei peste un milion de obuze de artilerie şi alte tipuri de armament, începând din luna august, spun responsabilii Serviciului Naţional de Informaţii al Coreei de Sud (NIS). Conform estimărilor NIS, Phenianul a efectuat deja aproximativ 10 transporturi de echipamente militare către Moscova.

Aceasta este aproximativ cantitatea de muniţii pe care Rusia o consumă în două luni în războiul său în Ucraina. În același timp, Rusia își propune să fabrice 2 milioane de obuze pe an.

Comparativ, conform datelor din februarie 2023, toate țările UE pot produce la un loc cel mult de obuze de artilerie pe an.

Ucraina are nevoie de minimum 1,5 milioane de obuze/an pentru a-i „descuraja” pe ruși. Momentan, artileria Kievului e „ținută în viață” de SUA, care au livrat 2 milioane de obuze

În luna martie 2023, UE a propus un plan de 2 miliarde de euro destinați furnizării și producției de muniții de artilerie pentru Ucraina. 1 miliard de euro ar fi astfel destinați producerii a de obuze de artilerie, dar Ucraina a spus că o astfel de cantitate e „insuficientă”: armata ucraineană are nevoie lunar de de obuze pentru „a descuraja inamicul”.

În perioada februarie-august 2023, UE a trimis Ucrainei de obuze. Majoritatea munițiilor au provenit din depozite și stocuri.

Până acum, Kievul s-a bazat în primul rând pe sprijinul SUA: până în vara anului 2023, Statele Unite au oferit Ucrainei 2 milioane de obuze, conform Pentagonului. Lista (datele sunt din primăvara 2023) cu ajutorul militar al SUA poate fi citită aici.

După SUA, în topul țărilor UE/NATO care ajută militar Ucraina, pe locul 2 se situează Germania. Comparativ, nemții au furnizat Kievului doar câteva zeci de mii de obuze de artilerie (dacă ne referim strict la acest capitol, întrucât ajutorul german este chiar unul consistent, iar întreaga listă poate fi consultată aici).

Practic, Ucraina are nevoie de 1,5 milioane de obuze/an, după cum a declarat șeful companiei germane de armament Rheinmetall.

Conform unei analize a Institutului de Studii Strategice de la Londra, Ucraina a consumat o cantitate enormă de muniții pe durata contraofensivei declanșate în vara lui 2023 în regiunea Zaporojie: de obuze au fost trase pe lună, practic 1 milion de obuze consumate pe toată durata celor 5 luni ale contraofensivei eșuate (ucrainenii nu au reușit să străpungă linia Surovikin și nici să atingă obiectivele Tokmak, Melitopol sau Berdiansk, cu scopul de a „tăia” în două grupul de armate ruse din sudul Ucrainei). În plus, o veste rea pentru ucraineni: Rusia nu a mai lansat de săptămâni bune valuri de rachete inteligente, cu rază lungă de acțiune, în condițiile în care producția lor a crescut de la 40 de bucăți/an la 100 de bucăți/an, la care se adaugă livrările de drone kamikaze din Iran, arată RUSI.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191