LIVE UPDATE. Alegeri în Turcia. Noul președinte va fi ales în al doilea tur. Erdogan – 49,37%, Kilicdaroglu – 44,99%

LIVE UPDATE. Alegeri în Turcia. Noul președinte va fi ales în al doilea tur. Erdogan – 49,37%, Kilicdaroglu – 44,99%

Alegeri în Turcia. Noul președinte ar urma să fie ales în al doiea tur de scrutin! După numărarea majorității voturilor, niciunul dintre candidați nu a obținut peste 50%.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Au fost numărate peste 99% din buletinele de vot. Erdogan are 49,37% (26.714.954), în timp ce Kilicdaroglu a adunat 44,99% din voturi.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Alegerile prezidențiale se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 28 mai. Erdogan și Kilicdaroglu vor căuta să obțină susținerea reprezentantului blocului ultranaţionalist, Sinan Ogan, care a obținut un rezultat mai bun decât indicau sondajele anterioare. Acesta a obținut 5,21% din voturi, suficient cât să încline balanța.

„A obținut suficiente voturi ca să nu permită niciunuia dintre candidați să obțină o victorie totală de peste 50%, forțând probabil un al doilea tur” a declarat analistul Soner Cagaptay, pentru Al Jazeera.

Lira turcească se prăbuşeşte

Lira a scăzut în raport cu euro, investitorii exprimându-şi dezamăgirea că era de economie neconvenţională a lui Erdogan nu pare să se încheie imediat.

 

De asemenea, moneda a slăbit în raport cu dolarul, lira fiind pe cale să aibă cea mai proastă şedinţă de la începutul lunii noiembrie, scrie The Guardian.

 

Lira, care este predispusă la oscilaţii puternice înainte de orele obişnuite de tranzacţionare, a slăbit cu 5% de la începutul anului.

 

Moneda a pierdut aproape 95% din valoarea sa în ultimul deceniu şi jumătate, deoarece politicile economice neinspirate au dus la cicluri spectaculoase de creştere şi descreştere, la crize galopante de inflaţie şi la turbulenţe pe piaţa valutară.

Erdogan este aproape de a obţine majoritatea în parlament

În timp ce se procesau ultimele câteva milioane de voturi de la alegerile prezidenţiale, în celălalt scrutin desfăşurat duminică, alegerile pentru parlamentul turc, care are 600 de locuri, alianţa lui Erdogan este pe cale să câştige majoritatea, relatează The Guardian.

 

După ce peste 80% din urnele de vot au fost deschise, Alianţa Populară a preşedintelui Erdoğan (o coaliţie de partide conservatoare şi ultranaţionaliste, între care MHP, partenerul de coaliţie al AKP, partidului lui Erdogan) părea să fie pe cale să devină cel mai mare bloc din parlament. Nu există surprize în acest sens.

 

La 89,5% din voturi procesate, alianţa lui Erdogan părea pregătită pentru o majoritate de 323 de locuri în parlamentul cu 600 de locuri. Rezultatele au fost mult mai bune pentru blocul de guvernământ decât cele preconizate în majoritatea sondajelor preelectorale.

 

Alianţa Naţiunii, coaliţia de opoziţie a lui Kemal Kilicdaroglu, condusă de partidul său CHP (Partidul Republica al Poporului) şi din care mai fac parte încă cinci formaţiuni, inclusiv partidul de dreapta Iyi, este a doua ca mărime şi pare să fi obţinut aproximativ o treime din voturi (35,6% din total, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu).

 

Chiar dacă cei mai mulţi oameni vor fi cu ochii pe rezultatele alegerilor prezidenţiale, care se îndreaptă către un al doilea tur de scrutin, parlamentul turc rămâne o instituţie importantă şi va avea un rol major în viitorul guvern, fie jenând un preşedinte care nu îl controlează, fie fiind un avantaj pentru un preşedinte ai cărui aliaţi politici sunt reprezentaţi în el.

 

În ciuda puternicei preşedinţii executive introduse de Erdoğan în 2018, parlamentul are puterea de a declara război, de a ratifica tratate, de a adopta bugete, de a modifica Constituţia şi de a controla activităţile guvernului.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a afirmat, într-un discurs, că are un avans de peste două milioane de voturi faţă de rivalul său la alegerile prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, şi crede că va depăşi pragul de 50 la sută din totalul voturilor, dar dacă poporul a optat să se ajungă în turul doi, el respectă decizia alegătorilor.

 

“Ţara noastră a încheiat cu succes o altă sărbătoare a democraţiei cu alegerile din 14 mai. Deşi rezultatele finale încă nu se ştiu, noi suntem detaşat în frunte. Se înţelege că va dura ceva mai mult timp atât aflarea rezultatelor neoficiale ale voturilor interne, cât şi numărarea voturilor din străinătate. Noi nu suntem ca aceia care au încercat încă o dată să înşele naţiunea, eventual pentru ultima oară, descriind tabloul pe care îl cunosc drept „suntem în faţă”.

 

A fost o rată record de prezenţă la vot. Ca în nicio altă ţară din lume. A fost una dintre alegerile cu cea mai mare prezenţă la vot din istoria noastră. Am încheiat acest scutin fără incidente regretabile de remarcat”, a spus Erdogan, potrivit Haberturk.

 

“Vom vedea împreună care este decizia naţiunii noastre când vor fi anunţate rezultatele finale neoficiale. Indiferent de rezultat, aş dori să-mi exprim recunoştinţa fiecăruia dintre cei aproape 27 de milioane de cetăţeni care se vede că m-au votat la alegerile de astăzi. Aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre cei 56 de milioane de cetăţeni care au participat la acest spectacol al democraţiei, indiferent pe cine a votat.

 

La alegeri, l-am depăşit deja cel mai apropiat rival cu aproximativ 2,6 milioane.

 

Cred că această cifră va creşte şi mai mult odată cu rezultatele finale. Nu ştim încă dacă alegerile prezidenţiale s-au încheiat în primul tur.

 

Dacă decizia naţiunii noastre arată că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, atunci nu este nicio problemă. Dacă naţiunea noastră a optat să fie turul doi al alegerilor, îi respect decizia.

 

Credem că vom termina acest tur cu peste 50 la sută din voturi. Pentru că voturile din străinătate nu au ajuns complet în ţara noastră. Numărarea continuă”, a adăugat el.

Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, a promis, într-un discurs, că va obţine victoria în turul doi.

 

„Este plăcut că rata prezenţei la vot se apropie de 90 la sută şi că procesul continuă cu maturitate democratică. În ciuda tuturor calomniilor şi insultelor sale, Erdogan nu a obţinut rezultatul aşteptat. Nimeni nu ar trebui să se entuziasmeze că s-a terminat totul. Alegerile nu se câştigă de la balcon. Dacă naţiunea noastră spune să fie turul al doilea, aşa să fie. Vom câştiga cu siguranţă aceste alegeri în turul doi. Toată lumea va vedea asta. Erdogan nu a reuşit să obţină votul de încredere aşteptat din partea poporului. Peste 50 la sută vor schimbarea”, a spus Kilicdaroglu.

 

El a menţionat, potrivit Haberturk, că în următoarele 15 zile va face totul pentru “a aduce legea şi dreptatea pentru Turcia”. “Poporul poate fi sigur că vom câştiga şi că vom aduce democraţia în această ţară”.

 

Turcii își vor alege președintele în turulal doilea

După numărarea a 98,67% din voturi, actualul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan are 49,35% din voturi, în timp ce principalul său candidat, Kemal Kilicdaroglu a ajuns la 45%.

 

După ce a urmărit desfășurarea alegerilor de la Istanbul, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns noaptea târziu în capitala Ankara, unde și-a salutat alegătorii dintr-un balcon.

 

Candidatul opoziției s-a arătat extrem de îngrijorat în cele câteva declarații făcute înainte de numărarea voturilor. ”Erdogan vrea să blocheze sistemul”, a spus Kemal Kilicdaroglu, susținând că opozantul său contestă rezultatele în fiecare loc în care nu a obținut majoritatea.

 

Sinan Ogan (OAN), candidat din partea unei alianțe cu înclinații puternic naționaliste, s-a clasat pe locul al treilea în alegeri. Drept urmare, direcția în care se îndreaptă electoratul lui are un impact major în turul al doilea.

 

Al doilea tur ar urma să aibă loc în 28 mai, când peste 64 de milioane de alegători sunt chemați din nou la urne. Ieri, prezenta la vot a depășit 85%.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191