Derapaj la Budapesta. Viktor Orban, declarație care va înfuria Kievul: „Ucraina nu mai are suveranitate”

Derapaj la Budapesta. Viktor Orban, declarație care va înfuria Kievul: „Ucraina nu mai are suveranitate”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat eliberarea unui sat din regiunea Donețk, considerat de bloggerii militari ruși ca fiind un avanpost-cheie în apărarea rusă.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Ca de obicei, deși Kiveul a difuzat imagini din satul devastat de ocupanți, Ministerul rus al Apărării neagă. În plus, dă vina pe ucraineni pentru o explozie produsă în această după-amiază într-un oraș de la graniță, soldată cu 15 răniți.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Sunt imagini filmate recent în orașul rus Taganrog, în regiunea Rostov pe Don, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

Rușii sustin că ucrainenii au țintit orașul cu o rachetă, pe care au doborât-o, dar imaginile postate pe internet par să indice o explozie puternică. Resturile proiectilului au avariat mai multe clădiri şi s-au înregistrat răniţi în rândul civililor.

În ultimele zile, armata ucraineană a înregistrat rezultate bune în operațiunile de pe frontul de sud și a reușit să spargă apărarea rusă pe două direcții: spre Melitopol si spre Berdiansk și, implicit, Mariupol.

Informațiile de pe front sunt puține, dar Kievul a anunțat eliberarea unei localități importante, aflată pe principala linie defensivă a rușilor.

Soldat ucrainean: ”Brigada 35, împreună cu batalionul de Apărare Teritorială «Arii» și-au îndeplinit misiunea și au eliberat satul Staromaiorske. Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”În ultimele zile, da, într-adevăr, confimăm că ostilitățile s-au intensificat în mod semnificativ. Dar inamicul nu a avut succes pe niciun front”.

În acest timp, la Sankt Petersburg, președintele rus a găzduit o reuniune Rusia – Africa, la care au participat însă doar lideri din 17 state de pe continent, față de 43 în 2019. Putin s-a erijat în liderul care va salva lumea de o ”criză alimentară”, pe fondul retragerii Rusiei din acordul privind exportul grânelor ucrainene.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Vom fi pregătiți să oferim statelor Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea câte de tone de grâu gratis, în următoarele trei-patru luni. Vom asigura și livrarea gratuită a acestor produse agricole până la consumatori”.

Și, pentru a ușura datoriile țărilor africane, Rusia a șters, până acum, creanțe de 23 de miliarde de dolari.

Culmea e că la summit și-a făcut apariția, zâmbitor și relaxat, și liderul mercenarilor Wagner. Nu că n-ar fi avut ce căuta acolo, din moment ce gruparea are contracte in mai multe tari africane.

Este prima oară când Prigojin apare în public, în Rusia, dupa bizara rebeliune armată de luna trecută.

Nic Robertson, jurnalist CNN: „Ce pedepse i-au fost aplicate lui Prigojin nu e deloc limpede. Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, gruparea Wagner a cam rămas fără bani lichizi și își vinde din bunuri, din Rusia și străinătate, ca să-și plătească oamenii. Iar directorul CIA, Bill Burns, spune că nici vorbă ca Prigojin să se pensioneze ori să îndure un exil dur în Belarus. Dimpotrivă, e liber să se miște cum poftește în Rusia”.

În altă ordine de idei, Ungaria continuă să facă notă discordanță în coaliția occidentală pro-Ucraina.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Ăsta nu mai e un război al ucrainenilor. Firește, ei sunt cei care suferă cel mai mult. Dar cu toții știm că Ucraina nu mai are suveranitate. O țară fără venituri proprii, o țară care nu-și poate finanța singură războiul nu mai e o țară suverană”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191