Povestea celei mai vechi cabane turistice din munții României. Unde este și cîți ani a împlinit

Povestea celei mai vechi cabane turistice din munții României. Unde este și cîți ani a împlinit

Cea mai veche cabană turistică din munții României a împlinit 140 de ani. Este vorba de Cabana Postăvarul, situată la altitudinea de metri în partea nordică a masivului cu același nume. La începutul secolului trecut, cabana din Postăvarul era singura clădire din Poiana Braşov.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Unul dintre cele mai vechi simboluri ale Brașovului, cabana Postăvaru a fost, este și va fi un punct de întâlnire al schiorilor şi al iubitorilor de munte. De aici, dacă este zi frumoasă, iubitorii muntelui pot vedea multe dintre emblemele munților României: Crucea de pe Caraiman, Colţii Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieştilor, creasta Pietrei Craiului, pârtia Lupului, Drumul Roşu şi Braşovul.  

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Prima construcție turistică din Poiana Brașov 

Apariţia ei a fost o necesitate la acea vreme, deoarece zona începuse să fie tot mai căutată de schiori scriu jurnaliștii de la Între 2 aprilie 1881 şi 7 octombrie 1883, în Masivul Postăvarul, numit în germană Schuler (elev), s-a construit Schulerhütte – Cabana Schuler – cel mai vechi adăpost montan în funcţiune din România.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Potrivit , elevii Liceului Johannes Honterus, înfiinţat în 1541, obişnuiau să vină aici în excursii, în luna august a fiecărui an, se distrau şi organizau jocuri. Acest obicei a durat aproape 200 de ani, până în 1716, astfel că s-ar putea spune că elevii liceului braşovean au fost „pionierii” turismului organizat în Poiana Braşov.  

Etapele construirii cabanei Postăvarul

Părinții cabanei au fost membrii Siebenbürgische Karpaten Verein – SKV – în româneşte „Asociaţia Carpatină Ardeleană”, înfiinţată în 1880 la Sibiu, şi care avea şi o filială la Braşov (înfiinţată în 1881). Acești pasionați de munte, au construit două drumuri spre Vârful Postăvarul.

Este vorba de„Drumul roşu“, care porneşte de la actuala „Capra Neagră“ şi „Drumul albastru“, care porneşte de pe Tâmpa, peste Creasta Krukur. Aproape de capătul acestor drumuri, în 1883, SKV a construit actuala cabană Postăvarul, extinsă în 1891. În 1903 a fost construit aşa numitul Pavilion, iar în 1907 a mai apărut şi o anexă gospodarească.

 În 1931, cabana s-a putut extinde din nou, mai ales că numărul oaspeţilor era din ce în ce mai mare. Cu această ocazie au fost adăugate două sali de mese, un bar, o garderobă pentru schiuri şi o cameră pentru ceruit schiurile. Efortul pentru extindere a fost unul apreciabil, dacă ţinem cont de faptul că zeci de mii de cărămizi au fost cărate din oraş, de către voluntari, cu rucsacul!

În 1945 a fost naționalizată și a început să se degradeze deși tot timpul a fost păstrată în circuitul turistic. Membrii clubului au reușit să reintre în posesia cabanei în 2004 și au recondiționat și modernizat cabana

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191