Anunț ANM de ultimă oră! Vremea se schimbă radical: „Este posibil și…”

Anunț ANM de ultimă oră! Vremea se schimbă radical: „Este posibil și…”

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii susțin că vremea se va schimba radical în România. Ce temperaturi vor întregistra termometrele.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

De aproape o lună, Europa este lovită de o vreme capricioasă, caracterizată prin valuri de frig, furtuni, ploi abundente și vânt puternic. Această instabilitate atmosferică continuă să afecteze și România.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Vremea se va schimba radical

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a prezentat prognoza meteo actualizată și a explicat evoluția vremii în perioada următoare.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Furtunile și ploile abundente au provocat inundații în nordul Italiei, cele mai afectate orașe fiind Padova și Vicenza. Situația este gravă și în Franța, unde inundațiile fac ravagii. Acest val de vreme rea urmează să ajungă și în România.

Elena Mateescu a explicat că, în 2024, vremea a fost marcată de alternanțe între mase de aer cald din nordul Africii și aer rece din zona polară. În prima jumătate a lunii mai, România a experimentat o abatere termică negativă de -1,5°C. Totuși, prognoza indică o îmbunătățire termică în următoarele zile, cu temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă.

Începând de mâine, în partea de vest și sud-vest a țării, temperaturile vor depăși 25°C, iar de duminică vor oscila între 21 și 29°C. Acest interval de temperaturi se va menține până în jurul datei de 26 mai, cu mici variații zilnice între 19°C și 28-29°C.

Fenomene de instabilitate accentuată

Această încălzire va aduce fenomene de instabilitate accentuată, cu averse torențiale. Mâine se așteaptă cantități de apă între 10-15 l/m², iar duminică între 20-30 l/m², în special în jumătatea vestică a țării. Deși sunt posibile și în sudul și sud-estul țării, aceste precipitații vor fi mai reduse. Plouă puțin în jumătatea estică, unde seceta afectează culturile agricole.

Din septembrie 2023 până în aprilie 2024, Dobrogea a înregistrat doar 281 l/m² de precipitații, Moldova 267 l/m², iar Muntenia 270 l/m², când normele ar fi trebuit să fie peste 400-450 l/m². În aceste zone, evoluția vremii din următoarea perioadă va fi crucială.

Debutul verii va continua cu fenomene de instabilitate, luna iunie fiind tradițional cea mai ploioasă lună a anului. ANM va monitoriza situația și va actualiza informațiile regulat.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191