Atac la ambasada Israelului din București. Polițiștii spun că autorul, care a încercat să-și dea foc, avea „o nemulțumire personală”

Atac la ambasada Israelului din București. Polițiștii spun că autorul, care a încercat să-și dea foc, avea „o nemulțumire personală”

A fost alertă de securitate în centrul Capitalei. Un bărbat cu cetățenie siriană a aruncat cu o sticlă incendiară spre ambasada Israelului și apoi a încercat să-și dea foc. Atacatorul a fost imobilizat de agenții de la Brigada Antitero a SRI. A fost dus apoi la poliție pentru audieri.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

ACTUALIZARE 19:15 Anchetatorii spun că gestul bărbatului a fost provocat de o problemă personală.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției: Bărbatul nu a apucat să-și provoace răni, dar a distrus un afiș de la intrarea în imobilul respectiv. Acest eveniment nu e în contextul internațional, bărbatul ar fi avut o nemulțumire personală, respectiv faptul că nu a obținut o anume reședință.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Pe de altă parte, Ambasada Israelului a transmis că nu exclude posibilitatea ca respectivul atac să fi fost unul terorist.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Terorismul nu are granițe. Astăzi, un extremist violent a aruncat un cocktail Molotov lângă ambasada noastră, Ambasada Israelului din București. Datorită reacției rapide a forțelor de securitate românești și a Poliției, bărbatul a fost reținut și dus la audieri. Vreau să vă asigur să suntem în siguranță, suntem teferi și vom continua să lucrăm cu Guvernul României pentru dezvoltarea relațiilor excelente dintre Israel și România.

Nici noi, nici România nu ne vom preda vreodată în fața terorismului. Vom continua să lucrăm împreună pentru binele popoarelor noastre și vom izbândi.

Odată cu izbucnirea conflictului Orientului Mijlociu, securitatea de la ambasada Israelului din Bucureșt a fost sporită, iar gradul de alertă a fost ridicat nivelul maxim.

ACTUALIZARE 13:55 Prima filmare cu atacatorul de la ambasadă:

ACTUALIZARE 13:47 Ambasada Israelului la București a avut o primă reacție și a mulțumit autorităților pentru intervenția promptă. 

„În cursul zilei de astăzi, o persoană, aparent de origine siriană, a ajuns în proximitatea clădirii în care se află Ambasada Israelului în România. Când a fost abordată de către agenții de securitate, a scos un cocktail Molotov, l-a aprins și l-a aruncat spre ușa de intrare în holul clădirii.

Forțele de securitate locale au preluat imediat controlul asupra lui, l-au arestat și l-au dus la secția de poliție. Nu s-au înregistrat victime în incident și nu au fost provocate pagube. Ambasada Israelului dorește să mulțumească forțelor de securitate locale și Poliției Române pentru răspunsul rapid și eficient”, a transmis instituția.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, a mers la sediul ambasadei înarmat cu o sticlă Molotov pe care a aruncat-o în ușa clădirii.

Într-o intervenție la Digi24, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat că bărbatul a făcut acest gest din motive personale, fiind nemulțumit că nu a obținut o anumită reședință. El a precizat că atacul nu are legătură cu contextul internațional, cu războiul dus de Israel în Fâșia Gaza.

„Acest eveniment nu are legătură cu contextul internațional, este o nemulțumire personală a bărbatului, respectiv faptul că nu a obținut o anumită reședință. Aceste informații vor fi confirmate după terminarea cercetărilor care se derulează la sediul Secției 14 din Capitală”, a spus Drăgan.

Trupele SRI au intervenit de urgență la fața locului în urma incidentului. „Astăzi, 3 iunie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 14 Poliție au fost sesizați, de către Serviciul Român de Informații, cu privire la faptul că un bărbat ar fi încercat să se autoincendieze”.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul subunității, în cauză fiind identificat un bărbat, în vârstă de 34 de ani, cetățean străin”, transmite Poliția Capitalei.

Imediat după ce a aruncat cocktail-ul Molotov, bărbatul a fost imobilizat de forțele de ordine și nu a vrut să colaboreze cu autoritățile

„Anterior sosirii polițiștilor, acesta a fost imobilizat de către Brigada Antitero a Serviciului Român de Informații”, mai transmit autoritățile. 

De asemenea, lucrători din cadrul Serviciului Român de Informații, care asigurau securitatea instituției, au procedat la stingerea incendiului, fiind provocate distrugeri la un afiș de pe ușa, fără a fi înregistrate alte pagube materiale ori de altă natură.

La acest moment, activitățile sunt în desfășurare.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 14 Poliție, pentru stabilirea cu exa:ctitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191