Devine obligatoriu în orice bloc de locuințe! Asociația de proprietari nu se poate abate de la lege

Devine obligatoriu în orice bloc de locuințe! Asociația de proprietari nu se poate abate de la lege

Românii care locuiesc în blocuri trebuie să fie la curent cu o schimbare legislativă semnificativă. Adunările generale ale asociațiilor de proprietari vor fi obligatorii prin lege în viitorul apropiat. Iată ce avantaje vor avea proprietarii sau chiriașii din apartamente.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Locuitorii blocurilor din România primesc o veste excelentă din Parlament. Legislația pentru românii care locuiesc la bloc este în curs de schimbare, după ce Senatul României a votat în acest sens.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Această inițiativă aduce vești bune pentru cei care locuiesc la bloc și sunt ocupați sau grăbiți, și care astfel ratează deciziile luate la nivelul asociației de proprietari.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Potrivit noului proiect de lege, care a trecut deja de Senat, informările se vor putea face și prin e-mail. Mai exact, adunarea generală a asociației de proprietari va putea comunica deciziile luate locatarilor și prin intermediul poștei electronice.

Noua lege, ce urmează a fi implementată în România, își propune să modernizeze regulile de comunicare cu proprietarii de apartamente și garsoniere.

În primul rând, legea prevede că proprietarii trebuie să furnizeze președintelui asociației datele lor de contact, inclusiv pentru comunicarea electronică.

De asemenea, se stipulează că anunțurile despre adunările generale ale asociației de proprietari (inclusiv cele reconvocate sau extraordinare) vor putea fi făcute și prin mijloace de comunicare electronică, cum ar fi e-mailul sau aplicațiile mobile.

Astfel, vor fi vizate persoanele care nu au fost informate prin metodele tradiționale.

Cum este legislația în prezent și ce îmbunătățiri aduce noul proiect de lege

Legislația actuală pentru românii care locuiesc la bloc prevede că anunțurile trebuie făcute prin afișare la avizier și pe baza unui tabel nominal convocator. Alternativ, anunțarea se poate face prin poștă, cu scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire. Legea în vigoare este Legea nr. 196/2018.

Prin introducerea comunicării electronice, se va oferi o opțiune suplimentară pentru informarea locatarilor, pe lângă cea tradițională prin poștă.

În plus, hotărârile luate după adunările generale ale asociațiilor de proprietari vor putea fi comunicate electronic. Legea actuală permite doar consemnarea acestora în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari și afișarea la avizier.

Inițiatorii acestui proiect legislativ au explicat că se dorește facilitarea accesului membrilor asociațiilor de proprietari la informațiile și deciziile importante care îi privesc.

Funcționarea asociațiilor de proprietari va deveni mai transparentă, eficientă și accesibilă, conform inițiatorilor.

Care este scopul legii

Scopul acestei legi este de a moderniza și eficientiza procesul de convocare și desfășurare a adunărilor generale ale asociațiilor de proprietari.

Prin introducerea posibilității de comunicare electronică a convocărilor, se urmărește facilitarea accesului membrilor la informațiile și deciziile importante care îi privesc.

De asemenea, transmiterea hotărârilor prin mijloace electronice completează și modernizează procesul de înregistrare și comunicare a acestora, asigurându-se că informațiile sunt accesibile și pentru cei care preferă canalele de comunicare digitale.

Prin aceste modificări, se urmărește creșterea transparenței, eficienței și accesibilității în funcționarea asociațiilor de proprietari, contribuind la o guvernanță mai bună și la satisfacerea nevoilor membrilor comunității, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191