„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică foarte populară

„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică foarte populară

Grotele budiste Yungang din China, cu de statui sculptate în 252 de peșteri și nișe acum de ani, reprezintă o atracție turistică care oferă peisaje spectaculoase. Dar, în ultimele zile, toaletele instalate în acest sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO au atras mai mult atenția decât priveliștile impunătoare, potrivit CNN.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Un videoclip publicat recent pe mai multe site-uri de știri și rețele sociale din China arată un set de cronometre digitale instalate deasupra cabinelor dintr-o toaletă pentru femei.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Când toaleta nu este ocupată, ecranul LED pixelat afișează cuvântul „liber” în verde. Dacă toaleta este ocupată, ecranul afișează numărul de minute și de secunde de când ușa a fost închisă.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Videoclipul original a fost filmat de o vizitatoare care l-a trimis ziarului local Xiaoxiang Morning Herald.

„Mi s-a părut foarte avansat din punct de vedere tehnologic, astfel că nu trebuie să stai la coadă afară sau să bați la ușa toaletei”, ar fi spus turista, potrivit ziarului. „Dar mi s-a părut și puțin jenant. M-am simțit ca și când eram urmărită.”

Unul dintre angajații care se ocupă de atracția turistică din provincia chineză Shanxi a spus că cronometrele au fost instalate din cauza numărului mare de vizitatori.

Cronometrele „nu pot să controleze timpul pe care îl ai la dispoziție ca să folosești toaletele”, a spus angajatul citat de presa chineză, care a precizat că dispozitivele nu au nicio limită de timp și că oamenii nu vor fi dați afară din toalete înainte să își termine treaba.

Cronometrele digitale funcționează de la începutul lunii mai și este mai ales o măsură de securitate care „asigură bunăstarea tuturor vizitatorilor, în cazul în care unii dintre ei folosesc toaleta pentru o perioadă mai lungă de timp și au o urgență”.

Știrea a declanșat dezbateri aprinse pe rețelele sociale din China. Unii utilizatori ai platformei Weibo au spus că cronometrele îi vor descuraja pe vizitatori să stea mult timp pe WC și să se uite pe telefon.

„O atracție turistică nu este un birou – cine și-ar petrece timpul în toalete? Chiar este necesar?” a spus un alt utilizator. „De ce nu cheltuie banii ca să construiască mai multe toalete?”

Alții au spus că i-ar putea ajuta pe unii vizitatori care au urgențe medicale și nu pot cere ajutor.

Grotele budiste Yungang, care au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO în 2001, reprezintă una dintre cele mai mari atracții turistice din provincia Shanxi din nordul Chinei.

Zona a fost vizitată de 3 milioane de oameni în 2023, un număr record pentru acest loc și mult mai mare decât recordul precedent din 2019 – 1,98 de milioane.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191