A doua invazie a Ucrainei: Rușii au masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul – HĂRȚI

A doua invazie a Ucrainei: Rușii au masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul – HĂRȚI

Rușii au în prezent masați peste de militari de-a lungul liniei frontului ucrainean, o forță de luptă comparabilă cu cea de la declanșarea invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani. Această concentrare de trupe arată că Moscova e gata să declanșeze o amplă ofensivă, în condițiile în care armata rusă testează deja apărarea ucraineană pe cinci direcții de atac. Conform unei hărți realizate de un grup de experți militari finlandezi, numai în regiunea Kupiansk rușii au o superioritate în artilerie de cel puțin 7:1. Aici, rușii au masat două armate, inclusiv Armata 1 de Gardă Tancuri, considerată una de elită a Rusiei, desemnată cu apărarea Moscovei în caz de război cu NATO, refăcută după ce a suferit pierderi grele în același sector al frontului în toamna anului 2022.

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

Astfel, în sudul frontului ucrainean, rușii au, conform estimărilor ucrainene, de militari în zona Mariupol.

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

În zona Bahmut, forțele Moscovei numără în jur de de militari.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

În Avdiivka, trupele ruse sunt estimate în prezent la circa de militari. Cu toate acestea, conform unei estimări a serviciilor militare britanice de informații, acestea nu dispun de capacitatea de a continua acțiunile ofensive în această zonă a frontului și au nevoie de cel puțin câteva săptămâni pentru odihnă și refacere.

În zona Kupiansk, din estul Ucrainei, rușii au masat o forță impresionantă, alcătuită din două armate, ce însumează în jur de de militari, conform unei analize OSINT (Open Source Intelligence – informații provenit din surse deschise ) realizate de un grup de analiză – The Black Bird Group – alcătuit din experți militari finlandezi.

Experții finlandezi sunt aceiași care au avertizat anul trecut asupra dificultăților pe care trupele ucrainene urmau să le întâmpine în încercarea de spargere (nereușită) a liniei „Surovikin”, în cadrul contraofensivei de vară a Kievului.

„Apărarea ucraineană e în risc de a fi copleșită”

În prezent, în regiunea Kupiansk, rușii au adus Armata 1 de Gardă Tancuri și Armata 6 de Arme Combinate (infanterie mecanizată și tancuri). Acestea numără peste 7 brigăzi ori regimente de artilerie (clasică, reactivă sau autopropulsată). Comparativ, ucrainenii pot opune acestora o singură brigadă de artilerie.

Unitățile de artilerie au simbolul dreptunghi albastru cu cerc negru în mijloc (unități ucrainene), respectiv romb roșu cu cerc negru în mijloc (unități ruse). Cercul negru încadrat de un oval semnifică artilerie „autopropulsată” (pe șenile), iar cercul negru cu două săgeți deasupra indică „artilerie reactivă” (de tip „Katiușa”).

Celor două armate ruse ucrainenii le opun 10 brigăzi de infanterie mecanizată sau tancuri, o brigadă de artilerie și alte 2 brigăzi de infanterie ținute în rezervă. În schimb, rușii țin în rezervă cel puțin 6 regimente de infanterie motorizată sau mecanizată.

„Dacă Armata 1 GTA (Gardă Tancuri – a Rusiei ) s-ar angaja complet în ofensivă, linia de apărare ucraineană e în risc de a fi tăiată și copleșită. Până în acest moment (12 februarie, data publicării hărții din surse OSINT ), nu a existat vreun astfel de angajament din partea 1 GTA”, se arată în analiza realizată de grupul de experți finlandezi.

Rușii testează apărarea ucraineană în cinci zone ale frontului.  Rușii și-au intensificat atacurile fix în regiunea vizată de contraofensiva ucraineană din vara anului trecut

Estimările experților se bazează inclusiv pe imagini provenite de la sateliți civili care arată, în timp, evoluția frontului și zonele sale fierbinți, în funcție de numărul de cratere produse de exploziile obuzelor de artilerie.

Armata 1 GTA își concentrează forțele pe direcția Kupiansk pe o zonă de 30 de kilometri a frontului.

„Această concentrare pare să fie alcătuită din elemente ale tuturor celor trei divizii ale 1GTA: 2 GMRD (Divizia 2 Gardă Infanterie Motorizată), 4 GTD (Divizia 4 Gardă Tancuri) și 47 GTD (Divizia 47 Gardă Tancuri. Per ansamblu, se pare că 1 GTA s-a recuperat după înfrângerea suferită în timpul contraofensivei ucrainene de la Harkov – toamna lui 2022 – dar rămâne de văzut dacă rușii sunt capabili să pună la punct și să desfășoare o operațiune ofensivă în viitorul apropiat”.

O astfel de operațiune ofensivă presupune, pe lângă simpla concentrare a trupelor, operațiuni de deminare și curățare a terenului de obstacole, distrugerea artileriei adverse și o coordonare extrem de bine pusă la punct între unități. Până în acest moment, rușii nu au demonstrat că pot realiza o astfel de coordonare între infanterie, blindate și artilerie, specifică acțiunilor și manevrelor de mari unități de blindate.

Concomitent, rușii atacă în prezent pe cinci direcții și și-au intensificat atacurile în regiunea Zaporojie. Armata ucraineană a raportat luni tiruri intense din partea trupelor ruse în apropiere de Robotîne, un sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, localitate asupra căreia trupele ucrainene au preluat controlul în contraofensiva din vara trecută.

O hartă interactivă realizată de Geo Confirmed, o publicație specializată în confirmarea, prin geolocalizare, a pierderilor de echipament sau a acțiunilor militare inclusiv pe frontul din Ucraina, confirmă intensificarea operațiunilor în regiunea Zaporojie.

„Inamicul a condus 10 tentative nereuşite de atac asupra poziţiilor forţelor de apărare (ucrainene) în zona Robotîne. Aici, situaţia este schimbătoare, inamicul recurge la tiruri susţinute”, a indicat Dmitro Lihovii, purtător de cuvânt militar ucrainean pentru acel sector de front. Acesta mai afirmă că armata ucraineană a respins atacuri efectuate „cu un număr important de vehicule blindate”, dar ruşii au început să atace cu „grupuri mici de asalt şi mai multe vehicule blindate”, precum şi cu aviaţia care „operează activ”.

Ucraina a anunţat, duminică, respingerea unei ofensive ruseşti în sectorul Zaporojie de pe frontul de sud, după retragerea forţelor ucrainene de la Avdiivka. Forțele ucrainene au învins o ofensivă rusească în provincia Zaporojie, pe 17 februarie, eliminând „70 de invadatori” și rănind alți 80, a transmis Comandamentul Operativ Vest.

Situația este una dificilă pentru comandamentul armatei ucrainene, în special pe fondul lipsei de personal (unități gata de luptă) și a crizei de muniții (în special de artilerie). Generalii ucraineni sunt astfel puși în fața unei decizii difile, legate de locul exact unde să trimită rezervele pentru a menține linia frontului. Acesta ar fi, în același timp, un semnal pentru ca generalii ruși pentru angajarea completă în ofensivă a forțelor din prima linia (exemplu: Armata 1 Gardă Tancuri), se mai arată în analiza experților militari finlandezi.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191