Adio „botniță”. Prima mască invizibilă împotriva Covid-19

Adio „botniță”. Prima mască invizibilă împotriva Covid-19

Cercetătorii israelieni au dezvoltat o mască facială invizibilă care protejează utilizatorul împotriva Covid-19, a sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), a gripei și a altor virusuri respiratorii, a anunțat joi Institutul de Tehnologie din Israel (Technion).

Ioana Neagu, primărița „credincioasă” din Valea Călugărească a uitat de promisiunile din campanie. Rețeaua de apă şi canal, abandonată!

Specialiștii din Israel au produs prototipuri ale unui mic dispozitiv alimentat cu baterii care poate fi purtat pe o șapcă și emite o perdea de aer care circulă în fața feței utilizatorului Perdeaua de aer protejează ochii, nasul și gura, permițând în același timp comunicarea verbală.

Ruşinea politicii prahovene: Alin Moldoveanu (PNL), karatistul care a adus un municipiu la „rang” de comună

Rezultate eficiente

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Cercetătorii au testat cu succes noua tehnologie, demonstrând că blochează eficient picăturile mici de salivă formate în timpul respirației și vorbirii, precum și picăturile mari emise în timpul tusei sau strănutului.

Un experiment a simulat efectele unei persoane care strănută sau tușește la un metru distanță de subiect. Aproximativ 62% din picăturile și aerosolii care se îndreptau spre persoana care purta dispozitivul au fost opriți. Iar 99% din picăturile și aerosolii care se îndreptau de la purtător către alte persoane au fost oprite.

„De fapt, aceasta îndeplinește două funcții: în primul rând, filtrează aerul, ceea ce sporește igiena pentru persoana care poartă «masca», iar în al doilea rând, perdeaua de aer blochează picăturile și aerosolii care transportă virusul”, a declarat Moshe Shoham, profesor la Technion-Israel Institute of Technology și co-lider al studiului, pentru The Times of Israel.

O companie înființată de el, Wisdome Wearables, va începe în curând să producă dispozitivele și se așteaptă ca acestea să ajungă în magazine în câteva luni.

„Aceasta este o soluție bună, având în vedere că măștile obișnuite sunt foarte incomode pentru mulți, în special pentru persoanele în vârstă, și un neajuns pentru unele profesii”, a mai spus Shoham.

Mai multe echipe de cercetare au experimentat alternative la măști pe bază de aer, dar niciuna nu a fost încă transformată în dispozitive populare.

Dyson, compania cunoscută pentru aspiratoarele sale, este gata să lenseze căști cu un dispozitiv de filtrare a aerului. Spre deosebire de soluția lui Shoham, se așează pe față și este de așteptat să coste sute de dolari, în timp ce Shoham vizează un preț scăzut.

Potrivit echipei lui Shoham, tehnologia „măștii invizibile” are o relevanță de lungă durată, deoarece măștile vor fi solicitate dincolo de pandemia Covid-19.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191