Alertă alimentară în supermarketuri: pepeni stropiți cu un pesticid periculos, vânduți în toată țara

Alertă alimentară în supermarketuri: pepeni stropiți cu un pesticid periculos, vânduți în toată țara

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o avertizare în toată Europa, după ce au fost identificați pepeni stropiți cu metomil, un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, care ar fi putut pune în pericol sănătatea oamenilor. Acum, acești pepeni proveniți din Maroc sunt retrași din toate marile supermarketuri.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

Pepenii proveneau din Maroc, spun reprezentanții RASFF, și conțin concentrații mai mari de insecticid decât limitele permise pe piața europeană. Mai exact, a fost descoperită o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, mult peste limita normală de 0,015 mg/kg-ppm. Sistemul european a considerat această situație ca fiind una gravă, motiv pentru care a demarat o investigație în acest sens și a luat măsuri pentru a scoate de pe piaţă lotul cu probleme din toate supermarketurile din Uniunea Europeană.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, explică cei de la RASFF, notează Ziarul Românesc.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

„Combinaţia între metomil şi alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic și poate provoca insuficiență renală”, au mai avertizat specialiștii care cred că ar fi fost fatal pentru cei care aveau să consume băuturi alcoolice în timpul sau după ce mâncau pepenii cu pesticid.

 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191