După alegerile prezidențiale de pe 20 octombrie din Republica Moldova, în turul al doilea au ajuns Maia Sandu, președintele în funcție și Alexandr Stoianoglo, candidatul suținut de Partidul Socialiștilor, formațiune asumată pro-Rusia. Stoianoglo are o lungă carieră în justiție și se bucură de susținerea formațiunilor oligarhului fugar Ilan Șor.
Alexandr Stoianoglo s-a născut pe 3 iunie 1967, în Comrat, Găgăuzia și a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în 1992. Prima parte a carierei sale și-a dedicat-o activității în cadrul Procuraturii Municipiului Chișinău. O perioada a activat în mediul privat, dar a revenit în politică în 2009, atunci când a fost ales deputat pe listele Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. Acesta și-a încercat norocul și în calitate de candidat pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, dar fără succes.
După alegerile din 2009, Alexandr Stoianoglo a fost numit vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova pentru o scurtă perioadă, ulterior a fost numit președinte al Comisiei de Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, până în 2014. Ulterior, nu a mai figurat pe listele Partidului Democrat din Moldova. A ales să candideze pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, dar a obținut doar de voturi, clasându-se pe locul 6.
De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”
Experiența de procuror general în Republica Moldova
În 2019, Stoianoglo a candidat pentru funcția de procuror general și a câștigat poziția. A fost numit în funcție de către președintele de la acea vreme, pro-rusul Igor Dodon.
Numirea acestuia a avut loc într-un moment extrem de tensionat și a dus la demiterea guvernului condus la acea vreme de Maia Sandu, care a fost nevoită să coabiteze într-o majoritate alături de Partidul Socialiștilor, după ce regimul condus de oligarhul Vlad Plahotniuc a pierdut puterea.
Dosare și controverse
Mandatul lui Stoianoglo în calitate de procuror general s-a încheiat brusc după ce a fost arestat în octombrie 2021, chiar în sediul Procuraturii Generale. Acesta a fost acuzat, în momentul respectiv, de corupere pasivă și abuz în serviciu. Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu până în martie 2022, fiind eliberat ulterior și plasat sub control judiciar. Stoianoglo a respins toate acuzațiile. Acesta și-a pierdut definitiv funcția de procuror general în septembrie 2023, după ce președintele Maia Sandu a semnat un decret în acest sens.
Stoianoglo a depus o plângere șa CEDO, iar Curtea a constatat încălcarea dreptului de acces la instanță, obligând Republica Moldova să-i plătească 3600 de euro despăgubiri morale.
Citește inteligent cu Newsletter-ul
îți oferă posibilitatea să-ți alegi ce dorești să citești, când îți dorești
Abonează-te la Newsletter-ul
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de
Află mai multe
De departe, cea mai mare controversă legată de experiența lui Stoianoglo este legătura acestuia cu oligarhul Veaceslav Platon, acuzat în dosarul „Laundromat” prin care au fost scoși ilegal din Rusia circa 126 de miliarde de ruble. Platon, acum aflat la Londra, a fost acuzat de implicarea în scheme prin care a fost devalizată Banca de Economii din Republica Moldova. De asemenea, acesta ar fi liderul unei grupări care a retras peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile moldovenești.
Autoritățile de la Chișinău l-au condamnat la 18 ani de închisoare, însă, verdictul a fost anulat de Curtea de Apel, iar Alexandr Stoianoglo, procuror general la acea vreme, a declarat că dosarul a fost fabricat la comanda politică.
Prejudiciu de peste de lei și cinci cauze penale
Platon a fost eliberat după ce a executat patru ani de închisoare. Stoianoglo a fost cel care a depus un demers de suspendare a executării pedepsei. Procurorii de la Chișinău susțin că prin eliberarea lui Veaceslav Palton și renunțarea ilegală la acuzații, bugetul Republicii Moldova a fost prejudiciat cu 869 224 839 de lei. În schimb, Stoianoglo ar fi primit peste 63 de milioane de lei ca să-l scape de închisoare.
Lui Stoianoglo mai este acuzat și că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de , este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.
În martie 2024, procurorii anticorupţie l-au pus, din nou, sub învinuire pentru infracţiunea de îmbogăţire ilicită pe Alexandr Stoianoglo. Până la acel moment, procurorul general care a fost demis avea statutul de bănuit în dosarul respectiv.
Învinuirea se bazează pe un raport al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat privind veniturile declarate ale familiei Stoianoglo pentru perioada 2010-2022, întocmit la solicitarea Procuraturii Anticorupţie.
Astfel, în perioada 25 februarie – 24 iunie 2014, când Stoianoglo exercita mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a deținut împreună cu soția, Curdova Țvetana, şi cele două fiice ale lor mijloace bănești în sumă de de lei. Acestea se bat însă cap în cap cu declarațiile cu privire la venituri întocmite de Stoianoglo. Mai exact, în anul 2014 familia a avut venituri de de lei.
Candidatul susținut de forțele pro-ruse figurează în cel puțin cinci cauze penale, fiind învinuit de la exces de putere, îmbogățire ilicită, încălcarea vieții private și până la divulgarea datelor urmăririi penale.
Susținători
Stoianoglo este oficial candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, condus de fostul președinte Igor Dodon. Atât Dodon, cât și partidul în întregime, au militat mereu pentru o relație de dependență față de Federația Rusă. Mai mult, de la începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, liderii partidului s-au ferit să condamne atrocitățile comise de armata rusă.
Cu toate acestea, Stoianoglo încearcă să se poziționeze drep „neutru” militând pentru relații bune cu toți partenerii Republcii Moldova. Totuși, acesta a refuzat să voteze la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană și a declarat în mai multe rânduri că „nu este momentul pentru aderare.”
Presa din Republica Moldova a arătat prin mai multe anchete cum oligarhul fugar Ilan Șor a cerut alegătorilor corupți să-și dea votul pentru Stoianoglo. După primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu s-a plasat pe prima poziţie, cu un scor de 42,37%, în timp ce Alexandr Stoianoglo a ieşit al doilea, obţinând 26,02% din voturi.