Alimentul care se găsește acum la preț dublu. În 2020 și-l putea permite oricine

Alimentul care se găsește acum la preț dublu. În 2020 și-l putea permite oricine

În ultimele 12 luni, prețurile au explodat la aproape toate produsele alimentare. Suntem martorii celor mai mari scumpiri din ultimele două decade. Și creșterea prețurilor nu pare să stagneze, perioada care urmează anunțându-se una extrem de dificilă pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei cu venituri mici. Iată ce alimente de bază și-au dublat prețurile în ultima perioadă.

E oficial! Românii vor putea călători fără vize în SUA începând din 31 martie

Scumpiri în lanț la alimentele de bază
Inflația lovește pe toată lumea, dar gospodăriile cu venituri mici resimt și mai mult, mai ales că majorările salariale sunt aproape inexistente, iar acolo unde sunt, ele reușesc cu greu să țină pasul cu inflația.

Haos la Spitalul Județean din Ploiești! La ATI nu mai sunt locuri, personal insuficient!

Prețurile mai mari la bunurile de consum înseamnă mai puține cheltuieli pentru nevoile secundare pentru familiile cu venituri mici, dar înseamnă și că multe dintre acestea sunt nevoite să își modifice bugetele doar pentru a-și acoperi necesitățile de bază.

FOTO si VIDEO/ Protest al susținătorilor lui Călin Georgescu, în fața Parlamentului

Astfel că, în zilele noastre, să te plimbi cu căruciorul pe culoarele lanțurilor de magazine poate fi din ce în ce mai descurajant. Pe măsură de prețurile cresc vertiginos, cumpărătorii se gândesc, acum, de două ori înainte de a mai pune în coș articolele de ale căror prețuri înainte nu țineau cont mai deloc.

Prețul produselor alimentare a crescut cu 25% în ultimii doi ani
O serie de factori au contribuit La creșterea costurilor alimentelor au contribuit mai mulți factori: o gripă aviară mortală care a împuținat producția de ouă în Statele Unite, o secetă severă în Brazilia a redus recoltele de cafea, iar războiul din Ucraina a dus la o creștere a prețurilor la grâu în primăvară.

În plus, o mulțime de alte costuri pentru producători, cum ar fi combustibilul, forța de muncă și ambalajele, au fost, de asemenea, ridicate. Potrivit unei analize realizate de wall-street.ro, prețul produselor alimentare a înregistrat o creștere de 25% în ultimii doi ani.

Datele furnizate de Consiliul Concurenței arată că uleiul de floarea-soarelui și-a dublat prețul din pandemie și până la ora actuală. Dacă în martie 2022, prețul mediu al unui litru de ulei ajungea la 5,68 lei, în luna august a acestui an acesta costa 11,25 lei/litru, cu 98,1% mai mult.

Alte scumpiri care ne lasă fără bani în portofel
După cum bine am observat cu toții, prețurile din magazine au crescut la aproape toate produsele. Mălaiul, de exemplu, s-a scumpit cu cu aproape 60%, în timp ce pâinea a ajuns să coste cu 43% mai mult.

Prețul pâinii a crescut cu 25% în ultimul an, deși recolta din România a fost una bogată. Producătorii spun că de vină este scumpirea carburanților și a îngrășămintelor.

Scumpiri mari sunt și la carne, kilogramul de pulpă de porc ajungând acum, în medie, la 22,9 lei (cu 11% mai mult decât acum doi ani).

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191