ANAF a introdus o nouă taxă. Banii trebuiesc dați până marți, 30 aprilie

ANAF a introdus o nouă taxă. Banii trebuiesc dați până marți, 30 aprilie

În curând, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe să trimită notificări privind o nouă obligație fiscală pentru români. Este vorba despre impozitul pe lux, reglementat prin legislație adoptată anul trecut și valabil începând cu acest an.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Conform informațiilor oficiale, ANAF va începe să expedieze înștiințări pentru plata acestei taxe speciale către persoanele care dețin proprietăți imobiliare sau mașini de lux. Potrivit reglementărilor, persoanele cu proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro vor primi aceste notificări, care vor conține detaliile necesare pentru plata impozitului.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

Cu înseamnă, de fapt, taxa pe lux 

Persoanele care dețin locuințe cu o valoare mai mare de de euro sunt obligate să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Aceeași taxă se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste de euro.

Este important de menționat că această taxă trebuie achitată pentru întregul an fiscal, iar termenul limită pentru plată este 30 aprilie pentru proprietăți și 31 decembrie pentru mașini, în fiecare an fiscal corespunzător.

O particularitate a impozitului aplicabil pentru mașini este că acesta se datorează pentru o perioadă de cinci ani, începând de la data predării-primirii autovehiculului, pentru a ține cont de durata de utilizare și deprecierea autoturismului.

Cum se ia impozitul nou pe imobile

În ceea ce privește bunurile imobile, există unele aspecte neclare în ceea ce privește modalitatea de declarare a impozitului special în cazul în care clădirile sunt deținute în cotă-parte.

Este incert dacă este suficientă depunerea declarației privind impozitul special de către un singur coproprietar sau dacă fiecare coproprietar va trebui să declare impozitul special pentru cota sa de proprietate.

Această chestiune poate fi influențată de procentul de cotă-parte deținut de fiecare coproprietar.

Taxa pe lux nu este o noutate

implementarea unei taxe pe lux nu este un fenomen nou în peisajul fiscal internațional. Multe țări din întreaga lume au adoptat deja astfel de măsuri pentru a diversifica sursele de venituri fiscale și pentru a echilibra redistribuirea resurselor financiare.

Adoptarea unei astfel de taxe în România reflectă eforturile de a se alinia la tendințele fiscale internaționale și la practicile adoptate de alte state. Într-adevăr, aplicarea unei taxe pe lux este un indicator al preocupării pentru impozitarea corectă și echitabilă, care nu se limitează doar la impozitarea muncii, ci și la impozitarea proprietății și a averii.

În concluzie, adoptarea taxei pe lux în România poate fi interpretată ca un pas către alinierea la practicile fiscale internaționale și către o abordare mai echitabilă și sustenabilă a sistemului fiscal, reflectând preocuparea pentru o dezvoltare economică și socială durabilă.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191