ANAF-ul pune ”tunurile” pe averile mari. Milionarii în euro vor primi scrisori de la instituție

ANAF-ul pune ”tunurile” pe averile mari. Milionarii în euro vor primi scrisori de la instituție

ANAF-ul anunță că va lua la bani mărunți averile mari

INREGISTRARE AUDIO HALUCINANTĂ! Patronul firmei de casă a primarului Sandu Tudor (Păuleşti) înjură ca la uşa cortului un reporter: „Să-mi bag …. în mă-ta şi în copiii tăi. Să vă dau la m…. la toată familia!”

Cu greu, ANAF a reușit să oficializeze definiția averilor mari la persoanele fizice: 25 de milioane de euro. Tot ce este sub această sumă intră în categoria contribuabililor fără risc, adică a săracilor. Astfel, a fost emis un ordin pentru milionarii 25+, pe care îi vor îndruma în scopul facilitării conformării fiscale voluntare, urmând apoi trimiterea de notificări acestora privind problemele de neconformare identificate.

Virgiliu Nanu: Prahova trebuie să fie în top 5 județe ale țării, aşa cum a fost odată!

La 5 luni de la emiterea sa, Ordinul ANAF privind persoanele fizice cu averi mari a ajuns, în sfârșit, în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii. Estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu privire la suma bunurilor imobile deținute, bunurilor mobile deținute și a activelor financiare deținute.

Volo îşi întăreşte legăturile cu ploieştenii, în cursa pentru primărie. Discuții constructive cu locuitorii din Malu Roşu si Mihai Eminescu

Totodată, grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice a căror avere estimată este de 25 milioane de euro, iar grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din grupul persoanelor fizice cu averi mari și din persoanele fizice soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora. Potrivit Ordinului emis, Agenția Națională de Administrare Fiscală va trece la notificarea persoanelor fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Grupul de persoane fizice cu averi mari se va actualiza o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care au o avere de 25 milioane de euro, și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

Lista neagră

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari, Agenția Națională de Administrare Fiscală poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate și la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii. Adică se va aplica vechea analiză de risc, care lasă loc de interpretare, confecționându-se liste negre la latitudinea organelor fiscale. Pe de altă parte, același Ordin al ANAF introduce și tratamentele fiscale alternative. Acestea constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare, și în derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice cu averi mari privind problemele de neconformare identificate.

Nimic nou pe frontul de Est

Potrivit referatului de aprobare a Ordinului ANAF, definiția persoanelor cu averi mari fusese deja elaborată prin 2017, odată cu Strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală 2017-2020. Însă și mai devreme, în anul 2009, o misiune de Administrare a Veniturilor din partea Departamentului Afacerilor Fiscale din cadrul Fondului Monetar Internațional a formulat o recomandare în sensul concentrării pe contribuabilii persoane fizice cu averi mari, precum şi o recomandare de a se avea în vedere metode de control indirect, pentru completarea tehnicilor de control folosite la acea vreme, în scopul identificării veniturilor nedeclarate şi contracarării tehnicilor utilizate de contribuabili pentru a ascunde veniturile. Totodată, în Raportul de control ANAF al Curții de Conturi a României pentru perioada 01.01.2021-31.12.2021, a fost formulată recomandarea pentru conducerea ANAF de a lua toate măsurile necesare pentru a implementa Strategia pentru îmbunătățirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191